Francisco Javier Roig (epidemiòleg): "Tindrem més casos de pigota dels micos, però ni de bon tros una explosió pandèmica"
El cap del Servei de Vigilància i Control Epidemiològic de la Salut Pública valenciana destaca que el més important ara és fer els diagnòstics ràpid per a controlar-ne la transmissió
La Comunitat Valenciana espera resultats definitius per a confirmar al llarg d'aquest dimarts si els dos primers pacients sospitosos d'haver contret la pigota dels micos inauguren la llista oficial de contagis en el territori. Les mostres, sota estudi al Centre Nacional de Microbiologia de Madrid, pertanyen a un jove de 22 anys de Castelló de la Plana que havia estat recentment a Àfrica i presenta simptomatologia compatible amb la malaltia, i a un pacient de València que presumiblement s'ha infectat ací.
El degoteig de casos creix lentament a Espanya i, encara que sembla inevitable l'aterratge del virus en terres valencianes, la Direcció General de Salut Pública descarta en tot cas un esclat comparable al del coronavirus. Fonamentalment, perquè la transmissió de la pigota dels micos és més "limitada" i "persona a persona", segons ha remarcat el cap del Servei de Vigilància i Control Epidemiològic, Francisco Javier Roig, entrevistat en Les notícies del matí.
És esperable tindre casos, el nombre dependrà dels contactes que es tinguen, però ni de bon tros s'espera una explosió pandèmica
L'expert no s'ha atrevit a llançar un pronòstic concret sobre l'evolució d'aquest virus, d'origen animal i poc freqüent en éssers humans, però deixa clar que eixiran casos en els pròxims dies. "La xifra dependrà dels contactes que tinguen les persones infectades, però ni de bon tros s'espera una explosió pandèmica", ha remarcat. El paper més important per a mantindre a ratlla la malaltia el té la detecció, ja que tallar les cadenes de transmissió a temps és clau per a evitar que es convertisca en endèmica: "Si som capaços de diagnosticar ràpidament els casos que van apareixent, serem capaços de controlar-la ràpidament", ha explicat.
La pigota dels micos dona un cert avantatge als sistemes de vigilància en comparació al coronavirus perquè el contagi no és tan senzill. En el primer cas la transmissió comença "sempre" des que hi ha símptomes i no en la fase asimptomàtica, ha precisat el viròleg, que ha demanat a la població que consulte amb el centre de salut davant la mínima sospita, com ara presentar lesions en la pell compatibles. També recorda la importància de prendre mesures preventives en cas de contagi: "Cal actuar com en qualsevol malaltia infecciosa", ha resumit. Això implica l'aïllament del pacient, evitar tota mena de contacte i, fins i tot, és recomanable recórrer a la mascareta.
El contagi es produeix sempre després que apareguen els símptomes
Aquest tipus de pigota no és una malaltia desconeguda, ja que se'n detecten casos des dels anys 70. D'origen animal, generalment es transmet entre rosegadors o micos i la ciència estudia per què s'ha transmés a l'ésser humà, tot i que entre aquest col·lectiu habitualment presentava una propagació molt baixa.
Prevenció amb les mascotes
El Centre Europeu per al Control i Prevenció de la Unió Europea ha llançat un informe de risc en què aconsella posar en quarantena les mascotes de les persones contagiades per a evitar que s’inicie una cadena de contactes entre animals que arribe a la fauna silvestre. Roig ha assegurat que no hi ha perill en la relació amb les mascotes domèstiques i circumscriu la mesura a una qüestió de precaució: "No són els animals que habitualment coneixem com a reservoris, però abans de descartar-ho hem de prendre mesures preventives per si de cas", ha indicat l'expert.
Dotze països afectats
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'actual brot de pigota dels micos registra vora un centenar de casos i afecta almenys una dotzena de països no endèmics. D'aquests, Espanya està entre els que més positius ha confirmat, més d'una trentena, junt amb el Regne Unit i Portugal. Els símptomes que presenta són molt semblants a la pigota comuna —ja erradicada—, i actualment no té tractament ni vacuna. Apareix amb erupcions en la pell i també pot cursar amb febra, mal de cap, dolors musculars i inflamació dels ganglis.