Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Frau per a obtindre títols d’anglés: 1.800 euros pel nivell C1 i 1.500 euros pel B2

Un grup organitzat suplanta la identitat de l’estudiantat en exàmens oficials en línia per aconseguir el certificat corresponent

Anunci en xarxes que ofereixen suplantar la identitat en exàmens d'anglés / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de febrer 2022 - 21:27 Actualitzat: 16 de febrer 2022 - 21:17

Aprovar el nivell B2 d’anglés per 1.500 euros i el nivell C1 per 1.800 euros. És el preu que demana un grup organitzat per suplantar la identitat de l’estudiantat en exàmens oficials d’anglés en línia i aconseguir el certificat corresponent. 

Una denúncia anònima ha servit a À Punt Notícies per a destapar un grup que s’encarrega de realitzar exàmens de certificació i que publicita els seus serveis fraudulents a través de grups de WhatsApp i de Facebook integrats majoritàriament per opositors a una plaça de docent de primària, secundària i formació professional. 

Tot va començar en un grup de WhatsApp d’opositors a professorat, quan una de les integrants es va indignar per un missatge en què s’oferia aquest servei. Des d'un primer moment va tindre clar que no era correcte, així com companys seus, que van arribar a encarar-se amb l’home que ho anunciava. 

“Quan fas l’examen, has de donar a entendre que estàs sola a l’habitació”

“Necessites ajuda amb l’anglès?”. Així comença una de les publicacions de Facebook de la xarxa que s'ofereix a suplantar la identitat. Unes publicacions que ha esborrat el creador hores després de fer-se pública aquesta informació, així com el seu perfil en la xarxa. 

Amb tot, encara manté els seus anuncis en plataformes com Milanuncios, on asseguren que poden aconseguir “un títol en només una setmana reconegut per l’Associació de Centres de Llengües en Ensenyament Superior (vàlid per a totes les oposicions, universitat i treball) i que no caduca”.

Anunci del frau publicat en Milanuncios / À Punt NTC

ACLES s'ha posat en contacte amb À Punt Notícies per a desmentir que l'associació valide aquests títols i que faça exàmens en línia. Al respecte han incidit que ACLES només considera vàlids els exàmens efectuats de manera presencial.

Un equip d’À Punt Notícies ha telefonat per a informar-se de quin és el procediment. Un home explica com t’has de coordinar amb el seu equip, que anirà a directament a l’habitatge de la persona que s’examina en el moment en què fa la prova. “Has de donar a entendre que estàs sola a l’habitació, que estàs pensant, i mentrestant nosaltres ens connectem a través d’uns cables al teu ordinador”, assegura. 

Gràcies que els exàmens es fan en línia, els suplantadors enganyen els examinadors. Un model de prova que es va implantar amb l’inici de la crisi sanitària. 

Aquesta situació ha causat molta indignació entre qui sí que ha estudiat per a obtindre un títol. Demanen que s'anul·len els exàmens en línia, perquè no es pot demostrar qui està fent la prova. 

Sistemes de detecció del frau

À Punt ha contactat amb alguns dels centres oficials examinadors de TOEFL i TOEIC. És el cas de Capman, amb seus en diferents ciutats de l’Estat (com València, Castelló de la Plana i Alacant). En declaracions a aquest mitjà, han indicat que coneixen l’existència d’aquest tipus d’anuncis i que els seus sistemes i protocols de seguretat estan desenvolupats per a detectar aquest i altres tipus d’intent de frau. 

“Aconsellem a totes les persones que no caiguen en aquesta mena d'informació enganyosa. A part de perdre els seus diners, en el cas que realment hi haja realment un intent de frau en un examen, s'està cometent un delicte, amb possibles conseqüències greus, incloent penals”, remarquen.

 

 

També et pot interessar