Dos fronts de l'incendi amenacen Marxuquera i Pinet
L'intens vent ha revifat les flames, que avancen pel terme municipal de Gandia i assetgen la localitat de la Vall d'Albaida.
Dos fronts de l'incendi declarat dilluns al terme municipal de Llutxent amenacen la localitat de Pinet, a la Vall d'Albaida, i la partida de Marxuquera, a la Safor. Les fortes ratxes de vent, molt canviants durant tota la vesprada, ha revifat les flames, que avancen pel terme municipal de Gandia i assetgen el nucli urbà del municipi de la Vall d'Albaida.
Per això, el director del lloc de comandament avançat ha donat ordre aquesta vesprada d'evacuar preventivament els veïns i veïnes de Pinet per la proximitat de les flames al nucli urbà. Passaran la nit a la llar del jubilat de Llutxent.
Cap a les set de la vesprada, el servei d'Emergències de la Generalitat ja havia recomanat a la població resident en aquest municipi que es confine en les seues cases, especialment les persones que pateixen problemes respiratoris.
L'avanç del foc cap a Pinet és tan gran que ha obligat a retirar el lloc de comandament avançat 5 quilòmetres més cap arrere d'on es trobava inicialment, i ha sigut traslladat a l'esplanada del Convent de Llutxent.
D'altra banda, la Policia Local de Gandia ha informat que s'ha procedit també al desallotjament de la partida de Marxuquera, pertanyent al terme municipal de Gandia i plena d'urbanitzacions d'estiueig. Testimonis presencials han assegurat a À Punt NTC que almenys una casa ubicada a aquesta zona ja ha sigut víctima de les flames.
Junt amb els 163 habitants que té el municipi de Pinet, els desallotjats a Marxuquera s'afigen a les 2.500 persones evacuades ahir preventivament per la Guàrdia Civil a la Drova, Barx i les urbanitzacions de Montesol i Montepino (Gandia). El 112 ha informat que, com a mesura preventiva per a garantir la seguretat ciutadana, no podran tornar a les seues cases aquesta nit.
En coordinació amb les autoritats que intervenen en el dispositiu d’extinció, la Creu Roja ha mobilitzat 230 llits del seu magatzem logístic i 14 vehicles, entre els quals n’hi ha 7 d’intervenció ràpida i 3 ambulàncies, per a assistir a tota la població desallotjada.
L'origen és un llamp
El cap tècnic de la unitat de forestals de la Comunitat Valenciana ha confirmat que un llamp latent caigut en un pi del terme municipal de Llutxent durant la matinada de dilluns va ser el detonant de l’incendi forestal que ja ha cremat almenys 1.700 hectàrees de muntanya, pinada i camps abandonats.
Durant tota la jornada, un total de 25 mitjans aeris i al voltant de 600 efectius terrestres, entre bombers, agents forestals i militars, han treballat en les tasques d'extinció per a sufocar el foc, que va començar ahir a les 15:00 hores. Al centre de comandament avançat, els serveis de suport vital bàsic han hagut d’atendre un membre de la brigada forestal per inhalació de fum.
A les 21:00 h s'han retirat els mitjans aeris i seran els efectius terrestres els que continuaran lluitant contra les flames.
A més de l’abrupta orografia, l’elevada temperatura (uns 37 graus) i les fortes ràfegues de vent, que fins les 16:30 ha estat rolant de sud-est, estan dificultant les tasques d’extinció, segons ha informat el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, Josep Maria Àngel.
El Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) ha decidit ampliar el tall de la CV-608, que uneix Pinet i Llutxent. Les persones que treballen a les granges de bestiars dels voltants han sigut desallotjades. També està tallada la CV-675, que discorre entre Gandia, la Drova i Barx.
La localitat de Pinet, envoltada de fum / À Punt Mèdia
L'incendi continua descontrolat i, segons ha confirmat l'alcalde de Llutxent, Pep Estornell, té dos fronts actius: l'un més al nord, prop del terme municipal de Barx, i l'altre al sud, a la zona de Llutxent.
Preocupa especialment el fort vent que s'ha alçat a partir de les quatre de la vesprada, que està dificultant les tasques d'extinció. Estornell ha assenyalat també que a partir de les 20:00 h hi ha prevista una tempesta seca que vindrà acompanyada de més canvis en el vent.
A les 20:00 hores s'ha celebrat al lloc de comandament de l'incendi una nova reunió del Cecopi per a analitzar l'evolució del foc i coordinar de les tasques d'extinció, encara que no han donat més detalls als mitjans de comunicació.