Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Fumar altera el sistema immunitari fins a quinze anys després d'haver deixat el tabac

Un estudi observa una correlació entre els anys que una persona ha estat fumat, la quantitat de cigarrets fumats i el dany en la immunitat adaptativa 

Un home dins d'un estanc / 'À Punt NTC'

Fumar altera el sistema immunitari fins deu o quinze anys després d'haver deixat el consum de tabac, fet que augmenta la predisposició a desenvolupar malalties i agreujar qualsevol patiment quotidià. Així ho ha recollit l'estudi publicat aquest dimecres en la prestigiosa revista Nature.

Un equip internacional d'investigadors afiliats a institucions de França, Suècia i els Estats Units ha analitzat l'impacte de 136 factors ambientals en el sistema immune de mil persones voluntàries d'entre 20 i 70 anys en bon estat de salut i nascudes al llarg de cinc dècades diferents.

En concret, s'han fixat en la quantitat de citocines —un grup de proteïnes crucials per a controlar l'activitat de les cèl·lules del sistema immunitari— que segregaven les persones estudiades per a defensar-se dels patògens i coordinar la resposta immunitària per a combatre'ls. La conclusió ha sigut clara: de tots els factors ambientals estudiats, el tabaquisme és el que més ha influït en la resposta immunitària.

Una de les autores, Violaine Saint-André, investigadora de l'Institut Pasteur de París, ha explicat que fumar altera les defenses del cos de dues formes. Afecta la immunitat "innata o natural", que és la capacitat congènita del cos per a destruir qualsevol classe de microorganisme potencialment nociu, i modifica també l'anomenada immunitat "adaptativa", que produeix anticossos específics enfront de cada amenaça.

L'equip científic ha descobert que mentre l'alteració de la immunitat innata és "transitòria" i es va perdent després de deixar de fumar, els danys en la immunitat adaptativa persisteixen i la quantitat de citocines alliberades en una infecció o qualsevol altre problema de salut continua modificada fins 10 o 15 anys després que una persona haja abandonat el tabac.

També han observat una correlació entre els anys que una persona ha estat fumat i la quantitat de cigarrets fumats amb la persistència del dany en la immunitat adaptativa.

Les alteracions que el tabac provoca en les defenses poden manifestar-se a llarg termini en un augment de risc de contraure malalties autoimmunes, al·lèrgies o càncer, ha apuntat un altre dels autors, Darragh Duffy, afiliat també al Pasteur.

L'equip ha reconegut que un aspecte limitant del treball és la falta de diversitat genètica dels individus estudiats, i el fet és que tots els estudis s'han dut a terme amb cèl·lules de sang perifèrica. Tampoc no hi ha dades sobre com l'exposició del tabac afecta també a nivell respiratori, com pot ser la mucosa i líquid broncoalveolar.

Preguntats pel missatge que llançarien als ciutadans arran d'aquesta investigació, els investigadors han sigut clars: "Mai és bon moment de començar a fumar i el moment de parar és ara".

Sanitat

També et pot interessar