Els funcionaris confisquen 653 mòbils a la presó de Picassent en set anys

Els telèfons estan prohibits perquè permeten als interns eludir els controls de comunicació establits, i faciliten la continuïtat d'activitats delictives

Xicotet telèfon que es va intentar introduir en la presó
Xicotet telèfon que es va intentar introduir a la presó / Acaip

Els telèfons mòbils s'han convertit en un dels objectes més desitjats a la presó, i han generat un mercat negre amb greus conseqüències per a l'orde intern. Entre 2018 i 2024 s'han confiscat un total de 653 terminals en el centre penitenciari de València, segons ha informat este dijous Acaip-UGT València.

En els centres dependents de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries el nombre ascendeix a 12.882. Només el 2024 es van decomissar 2.884 dispositius, dels quals 72 van ser requisats a la presó de Picassent.

Des d'Acaip-UGT volen valorar l'esforç i compromís dels empleats públics penitenciaris que, malgrat els mitjans limitats i la creixent sofisticació dels mètodes d'introducció, "continuen treballant intensament per a frenar este tipus de contraban".

Fan servir estos dispositius els interns especialment perillosos, com condemnats per delictes de terrorisme o pertanyents a bandes organitzades. Estos grups tenen restringides les comunicacions per motius legals o de seguretat.

L'accés als telèfons no sols els permet continuar l'activitat delictiva, sinó que també genera conflictes interns, deutes entre presos i episodis de violència relacionats amb el control i la tinença.

Mitjans insuficients

Els funcionaris han de fer front a esta realitat amb mitjans clarament insuficients. Els terminals, cada vegada més xicotets i fabricats amb components plàstics, escapen fàcilment dels detectors de metalls i poden amagar-se en els llocs més insospitats.

Això obliga a fer requises exhaustives que requereixen formació especialitzada i personal suficient, cosa que hui dia no es garanteix en tots els centres.

Telèfon mòbil interceptat a Picassent
Telèfon mòbil interceptat a Picassent / Acaip

Els drons escapen a la seguretat

A més, han sorgit nous mètodes d'introducció que suposen una greu amenaça per a la seguretat: els drons. La seua capacitat de sobrevolar instal·lacions i depositar objectes amb precisió converteix estos dispositius en vectors de risc quasi indetectables, capaços de burlar les defenses actuals dels centres.

Acaip demana inversió en tecnologia

Tenint en compte este panorama, és urgent una inversió decidida en tecnologia moderna de seguretat. Els inhibidors instal·lats fa anys, basats en xarxes 3G, han quedat obsolets per l'avanç de les telecomunicacions.

"És imprescindible dotar els centres penitenciaris de sistemes d'inhibició actualitzats que impedisquen l'ús de telèfons mòbils i eviten que drons sobrevolen zones restringides", indiquen.

També et pot interessar

stats