Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Les futbolistes valencianes de la selecció espanyola, Alta Distinció de la Generalitat

El Consell reconeix el treball d'Ivana Andrés i Enith Salón perquè l’esport haja assolit "les majors cotes d’èxit internacional"

Les futbolistes valencianes de la selecció espanyola, Alta Distinció de la Generalitat / Rober Solsona (Efe)

Les futbolistes valencianes de la selecció espanyola, que ha guanyat el Mundial, rebran enguany l’Alta Distinció de la Generalitat. Ivana Andrés, jugadora del Reial Madrid nascuda a Aielo de Malferit, i Enith Salón, portera del València CF nascuda a Montcada, comptaran amb la Gran Creu de l’Orde de Jaume I dilluns perquè “el seu esforç i entrega ha fet possible que l’esport assolisca les majors cotes d’èxit internacional”. A més, la seua victòria ha contribuït a despertar “l’interés de la societat per l’esport femení”, tal com ha exposat la portaveu del Consell, Ruth Merino, en la roda de premsa posterior al ple del govern valencià en què ha aprovat aquests reconeixements.

“La Comunitat Valenciana vol celebrar el triomf de la selecció i homenatjar les jugadores”, ha afegit la també consellera d’Hisenda. 

Els serveis d’Emergències, Seguretat i Protecció Civil que van treballar en les tasques d’extinció dels “poderosos” incendis forestals de l’estiu del 2022 a la Vall d’Ebo, les Useres, Begís, Venta del Moro i Calles rebran la distinció de la Generalitat, per haver contribuït a frenar l’avanç dels diversos focs, que com ha recordat Merino, van afectar una trentena de municipis, i van haver de treballar en condicions meteorològiques adverses, com ha recordat la portaveu del Consell.

En l’àmbit cultural, els reconeixements que es lliuraran dilluns tenen un marcat caràcter musical. D’una banda, rebrà la distinció al mèrit cultural, a títol pòstum, el cantant Nino Bravo, del qual es commemora enguany el 50é aniversari de la seua mort en un accident de trànsit. El fet que es tracte d’un artista “conegut mundialment” i que els seus temes continuen sonant arreu del món han impulsat el Consell a atorgar-li aquest reconeixement. "Nino Bravo continua sent un dels artistes més estimats per tota mena de públics, i la seua veu continua viva com una de les principals aportacions de la Comunitat Valenciana a la música popular del nostre temps", afegia la consellera portaveu.

Un altre grup que també està enguany d’aniversari, Seguridad Social, que compleix 40 anys als escenaris també rebrà la distinció al Mèrit Cultural per haver esdevingut “una banda clau en el panorama musical”, com ha indicat la portaveu del Consell. “Tenen més de 40 anys de carrera, han tret més de vint àlbums i han venut més d’un miler de discos”, enumerava Ruth Merino. La portaveu del Consell ha destacat, a més, que aquesta veterana banda “està estretament vinculada a la Comunitat Valenciana, on han gravat la majoria dels seus discos i on han celebrat alguns dels seus concerts més memorables”.

Quant als reconeixements de l’àmbit esportiu, les integrants de l’equip espanyol de gimnàstica rítmica i la seua entrenadora rebran la distinció al Mèrit Esportiu enguany. Com ha exposat la consellera portaveu, el fet que en els últims mundials, celebrats a València a l'agost, hagen tornat a recollir una altra medalla de bronze, com ja van fer l’any passat, i la seua conseqüent classificació olímpica per a París ha sigut determinant perquè la Generalitat premie les gimnastes Mireia Martínez, Patricia Pérez, Alba Bautista i Pôlina Berezina i la seua entrenadora, Marta Linares.

La centenària empresa Carmencita, radicada a Novelda, i que comercialitza més de 750 referències de vora 60 espècies en una seixantena de països del món, segons ha especificat Ruth Merino, rebrà dilluns la distinció al Mèrit Empresarial.

D’altra banda, l’equip de cirurgia cardíaca de l’Hospital la Fe, que al setembre va arribar al miler de trasplantaments de cor, “una xifra que han assolit molt pocs hospitals de tot el món, només vint”, rebrà la distinció de la Generalitat al Mèrit Científic en un gest d’agraïment al treball d’aquests professionals per millorar la qualitat de vida dels pacients, així com la solidaritat dels donants dels òrgans i les seues famílies. "És l'hospital amb més trasplantaments cardíacs de tota Espanya", destacava la consellera durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, per a justificar la distinció.

La pirotècnica borrianenca Reyes Martí, que es va convertir en la primera dona a disparar una mascletà en la plaça de l’Ajuntament de València el 2001 i també el 2018 la primera a disparar una Nit del Foc i la cremà de les falles oficials, serà una de les guardonades amb la distinció d’accions a favor de la igualtat i per una societat inclusiva. En opìnió de Merino, "la seua trajectòria professional demostra el lideratge per a fer present la dona en el mon de la pirotècnia".

Els bancs d’aliments de Castelló, València i Alacant també rebran aquesta distinció. D'aquesta manera, la Generalitat pretén reconéixer la “tasca essencial” que van fer aquestes entitats durant la covid, en què van atendre els col·lectius en risc d’exclusió social i les famílies més necessitades, com ha recordat Ruth Merino. “Han fet un treball altruista fonamental” per a alleugerir l’impacte de la crisi socioeconòmica que va obrir la pandèmia.

Finalment, l’humorista Carlos Latre rebrà un nou reconeixement enguany, que se sumarà al de fill predilecte de Castelló de la Plana o, en l'àmbit festiu, el de gaiater d'honor, premis que ha rebut enguany, quan cumpleix 25 anys de trajectòr Com ha exposat Merino, el còmic va iniciar la seua carrera en diverses emissores radiofòniques de Castelló i, després de popularitzar-se en nombrosos mitjans de comunicació fent humor, “ha esdevingut un dels artistes amb més èxit de la televisió”. Merino ha destacat la seua capacitat per a connectar amb el públic.

Nou d'Octubre

També et pot interessar