El gel de l'Àrtic retrocedeix més ràpidament que mai
Segons Markus Rex, que encapçala l'expedició més ambiciosa que mai s'ha fet, l’actual situació de calfament global portarà canvis irreversibles com que durant l'estiu àrtic desaparega el gel en la zona
El gel de l'Àrtic està retrocedint més ràpidament que mai. És el que ha declarat aquest dimarts Markus Rex, l’investigador alemany que ha dirigit l’expedició més gran realitzada fins ara en la zona.
El trencaglaç Polarstern -que vol dir 'estrella polar'- va partir el setembre de 2019 cap a l’Àrtic central, i va tornar al port de Bremerhaven l'octubre de 2020 després de més d'un any a la deriva en el gel de l'Àrtic, en la que ha sigut l'expedició de recerca àrtica més ambiciosa que mai s'ha fet.
Markus Rex, professor de l'Institut de Física i Astronomia de la Universitat de Potsdam, ha explicat en roda de premsa que una de les troballes de l'equip ha sigut que "l'expansió del gel era només la meitat de gran a l'estiu que fa dècades i tenia un gruix del 50% que en els temps de (l'explorador noruec Fridtjof) Nansen i la seua expedició amb el Fram, un veler de fusta fa gairebé 130 anys".
Rex va dir que hi havia "diversos punts d'inflexió en el sistema climàtic que condueixen a canvis irreversibles i sobtats que es desencadenen quan el planeta aconsegueix una determinada temperatura". Segons l'investigador, ell i el seu equip van veure de primera mà que "estem a la vora d'aquest punt d'inflexió que portarà a la desaparició del gel en l'estiu àrtic". En l’expedició han participat 442 investigadors, membres de la tripulació, professors i periodistes procedents de 37 països.