Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La Generalitat demanarà aclarir la responsabilitat econòmica de l’exconseller Blasco en el cas Cooperació

La Fiscalia estudia recórrer en el Suprem la sentència de l’Audiència de València, que el condemna a un any de presó.

L'exconseller Blasco, en una imatge d'arxiu / À Punt

La Generalitat, seguint el criteri de l’Advocacia, ha decidit sol·licitar un aclariment de l’última sentència imposada a l’exconseller Rafael Blasco, que el condemna a un any de presó pel desviament d’ajudes públiques destinades al Tercer Món. El govern valencià vol ara que es concrete quines són exactament les responsabilitats econòmiques de l’exdirigent popular en aquest juí, que aborda les peces 2 i 3 del cas Cooperació.

L’Audiència de València va emetre el passat divendres el veredicte sobre les irregularitats en les ajudes a ONG i al projecte fallit per a la construcció d’Haití, i va condemnar a una vintena de persones. Entre elles estan Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni (per aquest últim va dictar dos anys de presó) per malversació i prevaricació.

Després de la sentència, que ha arribat huit mesos després tindre lloc el juí, les acusacions estan valorant les seues opcions. La Coordinadora Valenciana d’ONGD ja va avançar el divendres que recorreria contra el veredicte judicial, que considera “decebedora” i “indignant”.

L’Advocacia de la Generalitat considera que s’ha produït un error en la sentència ja que, en relació amb els condemnats Rafael Blasco i Marc Llinares, refereix que hi ha expedients oberts en el Tribunal de Comptes. Tot i això, “no consta que en el Tribunal Constitucional hi haja res en relació amb aquestes peces (2 i 3)”, segons afirma el govern valencià.

En segon lloc, una vegada el tribunal es pronuncie sobre aquest escrit d’aclariment i sempre que l’Advocacia considere que es donen les característiques tècniques oportunes, la Generalitat interposarà un recurs de cassació en el Tribunal Suprem. Entre altres motius, expliquen que no estan d’acord amb els atenuants aplicats a determinats condemnats i la repercussió sobre les condemnes. En concret, s’han aplicat tres atenuants (confessió tardana, reparació del mal i dilacions indegudes) a Marc Llinares i a Augusto César Tauroni, i dues a Blasco (reparació del mal i dilacions indegudes).

Per la seua banda, la Fiscalia estudia recórrer la sentència en el Tribunal Suprem, tot i que no ha volgut pronunciar-se sobre el fons. El ministeri públic va pactar, entre altres acusats, amb Blasco una condemna de tres anys de presó que l’Audiència de València no ha tingut en compte i ha rebaixat a un any.

El tribunal el condemna per haver desviat prop de cinc milions d’euros inicialment destinats a onze projectes en països empobrits, entre ells la construcció d’un hospital a Haití pel sisme de 2010, en les peces 2 i 3 del cas Cooperació. I l’absol expressament dels delictes d’associació il·lícita, organització i grup criminal que havien formulat altres acusacions, entre elles la Coordinadora Valenciana de ONG.

Es tracta de la segona condemna per fets similars imposada a Blasco, que ja va ser condemnat a sis anys i mig per delictes de malversació i falsedat documental en la primera de les peces i que ha estat complint condemna en el penal de Picassent.

Així mateix, l’empresari César August Tauroni, condemnat igual que l'exconseller en la primera peça, ha sigut condemnat a dos anys de presó. Totes dues penes són inferiors a les pactades entre els acusats i la Fiscalia Anticorrupció en el transcurs del judici.

També et pot interessar