La Generalitat estendrà el sistema de control del mosquit tigre a la plaga de mosquit de marjal de les comarques del nord
La UV monitorarà les larves i s'enviaran brigades de reforçament als ajuntaments per a fumigar els focus.
La Generalitat estendrà el sistema de control del mosquit tigre a la plaga de mosquit de marjal que pateixen les comarques del nord. Vol previndre l'extraordinària situació que afecta la Plana Baixa, i que amenaça amb comprometre, fins i tot, la campanya citrícola.
Així, el laboratori d'Entomologia de la Universitat de València (UV) monitorarà les larves i coordinarà un sistema d'alertes amb els ajuntaments afectats, per a facilitar la ràpida actuació.
La Generalitat també donarà cobertura als consistoris per a millorar la coordinació de les empreses contractades per a les fumigacions i, a partir de desembre, en el cas que les condicions climàtiques siguen novament favorables per a la proliferació de mosquits (pluges prolongades i altes temperatures) enviarà brigades de reforç per a actuar contra les larves.
Castelló acull la 'cimera del mosquit'
És el paquet de mesures que les conselleries de Sanitat, Agricultura, i Medi Natural han presentat a Castelló als alcaldes dels deu ajuntaments més afectats per la plaga de mosquits: Almenara, La Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules, La Vall d'Uixó, Borriana, Nules, la Vilavella i Vila-real.
La trobada, on també ha participat la Diputació de València, ha tingut lloc després de l'empitjorament de la plaga en les últimes setmanes.
La situació és especialment complicada en el camp, on els collidors han de treballar totalment coberts per a evitar les picadures. A més, la proliferació d'aquests insectes amenaça la normalitat de la campanya citrícola.
Solucions supramunicipals
Poc abans de l'anomenada com 'cimera del mosquit', David Garcia, l'alcalde de Nules, ha admés a l'informatiu matinal d'A Punt Notícies que “els ajuntaments soles, amb els recursos que tenen, no poden controlar la plaga” i per això les poblacions necessiten una solució a escala supracomarcal.
En el cas de Nules, part del problema s'explica per la gran extensió del terme municipal i l'escàs marge de temps abans que les larves de mosquit facen eclosió, menor encara en període de pluges. L'empresa municipal ha de fumigar per via terrestre –en compliment de la norma europea– i és incapaç d'arribar a temps a tots els focus.
En aquest context David Garcia entén que la solució passa perquè la Generalitat contribuïsca amb més mitjans tècnics i humans, com els que ara ha anunciat que proveirà.
Creixen les atencions per picades
Mentrestant, les picades s'han convertit en un problema de primer orde a la població, on segons Garcia, les atencions als centres de salut s'han multiplicat. L'alcalde de Nules recorda que bona part de les víctimes són menors, que també pateixen la proliferació dels mosquits en algunes escoles i parcs infantils.