La Generalitat facilita transport gratuït en el Dia Europeu sense Cotxe

L'ús d'esta mobilitat ha augmentat un 35% en l'últim any, però, per altra banda, també ha augmentat la presència del trànsit rodat

Usuaris en l'estació de Xàtiva de Metrovalència
Estació de Xàtiva de Metrovalència / Metrovalència

La Generalitat ofereix este diumenge transport gratuït en els serveis de Metrovalència, TRAM d’Alacant, TRAM de Castelló i Metrobús amb motiu de la celebració del Dia Europeu sense Cotxe. Sota el lema “Puja. Hi ha lloc per a tu”, des de les institucions conviden tots els ciutadans a utilitzar el transport públic.

"L'objectiu de la Generalitat és promoure durant l'any, i no únicament esta setmana, hàbits de mobilitat per a tota la societat i recordar que el transport públic és un mitjà totalment segur, a l'hora de facilitar els desplaçaments urbans i interurbans", han indicat en un comunicat.

Una jornada de celebració que ve ratificada per les estadístiques. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, l'ús del transport públic ha augmentat en l'últim any més d'un 35%. El percentatge que supera els anys prepandèmia i el màxim històric des que se'n tenen registres, però la realitat és que també hi ha més trànsit rodat. El 2023 el 34% dels residents de València vivia en barris on la qualitat de l'aire representa un risc per a la salut, segons la Universitat Politècnica de València (UPV).

Els experts expliquen que respirar tres micrograms de partícules contaminants equival, per a qualsevol persona que estiga al carrer, a fumar-se un cigarret a l'any. Desterren, doncs, la idea de conformar-se amb uns nivells per davall dels límits marcats, perquè continua havent-hi contaminació. 

Per a fer front a esta realitat, Europa ha celebrat durant els darrers dies la Setmana de la Mobilitat Sostenible. Un any més, les grans ciutats valencianes s'han sumat a la campanya de la Comissió Europea per a impulsar l'ús del transport públic, la bicicleta o anar a peu amb diversos actes.

També et pot interessar

stats