La Generalitat garantirà l'accés a l'habitatge a pesar de l'anul·lació del Constitucional
Ximo Puig avança que el Consell estudiarà la sentència i insisteix que la part "substancial" de la llei encara és vàlida.
La Generalitat no ha tardat a pronunciar-se després que el Tribunal Constitucional ha decidit declarar inconstitucional part de l'articulat de la Llei valenciana de la funció social de l'habitatge, en considerar que envaeix competències estatals en matèria processal i de desnonaments. El president Ximo Puig ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha confirmat que el Govern Valencià estudiarà en profunditat la resolució de l'alt tribunal i, en qualsevol cas, continuarà garantint l'accés a l'habitatge a totes aquelles persones que ho necessiten.
També ha defensat que la decisió del Constitucional afecta només "qüestions específiques" de la llei i que una part "substancial" d'aquesta encara continua sent vàlida. Per això, la prioritat del Consell ara serà analitzar fins a on arriba la limitació imposada pel tribunal per a, després, veure com es pot compatibilitzar amb l'objectiu polític "irrenunciable" de garantir la funció social de l'habitatge.
Els arguments de l'alt tribunal
L'anul·lació de part de la llei valenciana d'habitatge arriba com a conseqüència d'un recurs que va interposar el govern de Mariano Rajoy l'any 2017. En la sentència, el Tribunal Constitucional considera que la Generalitat no té capacitat per a expropiar l'usdefruit temporal de les vivendes que estiguen immerses en un procediment de desnonament, perquè això posaria en perill l'estabilitat del sector financer.
La resolució també estableix que el Govern Valencià tampoc pot obligar les empreses de gas, aigua i electricitat a demanar un informe als serveis socials municipals abans de tallar el subministrament a una família.
En qualsevol cas, l'anul·lació d'aquests articles limitarà a partir d'ara la cobertura de les polítiques socials a la Comunitat Valenciana.
Reaccions de l'oposició
El PP ha demanat aquest dissabte la dimissió de la consellera d'Habitatge, María José Salvador, perquè considera que la sentència del Constitucional "tomba la pèssima gestió de l'habitatge" que ha dut a terme el Consell. "Salvador ha fet el ridícul i ha quedat en evidència", ha dit la portaveu d'Habitatge i Medi Ambient en les Corts, Elisa Díaz.
Per als populars, la llei valenciana de l'habitatge desenvolupada pel PSPV, Compromís i Podem és inviable i no resoldrà els problemes d'habitatge que pateix la Comunitat Valenciana.
Davant de l'escenari que s'obri arran de l'anul·lació de part de la norma, Ciutadans reclama al Consell que explique quin és el pla B per a la llei de funció social de l'habitatge i recorda que la formació ja va advertir que part de l'articulat "tenia aparença d'inconstitucionalitat".
Podem es pregunta, davant de la decisió del Constitucional, quines són les prioritats del nou govern socialista pel que fa a les polítiques socials i els interessos de la Comunitat Valenciana. "Amb l'arribada de Pedro Sánchez ens pensàvem es desbloquejaria la situació d'algunes de lles lleis que havien impulsat les Corts", ha lamentat César Jiménez.