La Generalitat implantarà al setembre un sistema pilot d’IA per a diagnosticar el càncer de mama

Esta tecnologia millora l'exactitud, la velocitat i l'eficiència dels diagnòstics i podria implantar-se a partir de desembre en tot el territori valencià

Sistema detecció càncer de mama per IA
Sanitat posarà en marxa un nou sistema de detecció de càncer de mama a través de l'IA / Conselleria de Sanitat

La Conselleria de Sanitat començarà a utilitzar al setembre un nou sistema de lectura d'imatges a través de la intel·ligència artificial (IA) que s'aplicarà en mamografies per tal de col·laborar en el diagnòstic del càncer de mama i agilitzar els temps del procés.

Així ho ha avançat este dissabte el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha destacat que l'ús d’esta tecnologia millora “l'exactitud, la velocitat i l'eficiència dels diagnòstics”, gràcies a la seua capacitat per a "analitzar imatges mèdiques, processar dades i oferir suport en la presa de decisions clíniques".

El cap del Consell ha destacat que, amb el nou sistema, s'aconseguirà "una major precisió en la lectura de les imatges, la qual cosa implica, a banda d'una millora dels diagnòstics, prioritzar els casos de sospita i reduir el temps d'accés als tractaments".

Concretament i segons explica la Generalitat, la lectura de les mamografies amb IA permetrà estratificar les imatges en aquelles que tinguen un resultat negatiu o presenten sospita intermèdia o alta de càncer de mama. Esta classificació es realitza en un període de temps molt breu, de manera que la dona rebrà el resultat de la prova amb major celeritat, i es facilitarà, en els casos de sospita, l'accés a les proves complementàries i, si és el cas, al tractament, de manera més ràpida.

També permetrà complir amb la finalitat del programa de cribratge de càncer de mama, és a dir, que les dones es facen una mamografia cada dos anys, tal com estableix el protocol.

Un projecte pilot que s’implantarà al desembre en tot el territori

El sistema de lectura amb intel·ligència artificial s'aplicarà inicialment en quatre unitats de prevenció de càncer de mama (UPCM), de manera que es puga dur a terme una avaluació del procés per a implantar-lo, a partir de desembre, en totes les UPCM de la Comunitat Valenciana.

En concret, este pilot s'instal·larà primerament a l'Hospital Clínic i l'Hospital de La Fe de València, a l'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant i a l'Hospital General de Castelló.

També et pot interessar

stats