La Generalitat investiga la participació del menor cornejat en les vaquetes de Vilamarxant

L'alcalde assegura que l'Ajuntament "compleix al 100%" el reglament autonòmic sobre bous al carrer i apel·la a la responsabilitat individual i de les famílies

Un dels cartells del recorregut dels bous al carrer de Vilamarxant amb les prohibicions
Un dels cartells del recorregut dels bous al carrer de Vilamarxant amb les prohibicions / À Punt NTC

La Conselleria de Justícia i Interior ha iniciat una investigació per a esclarir les circumstàncies que envolten la presència d'un menor de quinze anys este dilluns en les vaquetes de Vilamarxant (Camp de Túria), on va resultar ferit després que l'enganxara un bou. Així ho han assenyalat en EFE fonts del departament liderat per Salomé Pradas, que han obert un expedient per a esclarir si s'ha incomplit el reglament de festejos taurins tradicionals de la Comunitat Valenciana (els bous al carrer). La normativa, d'abast autonòmic, prohibeix la participació de menors de setze anys en estos esdeveniments i indica que únicament hi podran acudir com a espectadors.

L'adolescent cornejat estava amb altres joves, també menors, darrere d'una tanca en un dels carrers que formaven part del recorregut del bestiar quan un dels animals va envestir-lo amb la banya per la cama durant diversos segons, alçant-lo mig metre del terra. El xic es troba ingressat a l'Hospital La Fe de València amb pronòstic reservat i una ferida doble a l'engonal. L'alcalde de Vilamarxant, Héctor Troyano, ha assenyalat en declaracions a À Punt que el pacient ha passat una bona nit després que l'operaren d'urgència esta matinada. Encara es recupera en la unitat de cures intensives, però la previsió és que passe a planta en les pròximes hores.

La clau en este cas serà determinar si el menor ferit estava al recinte com a espectador o com a participant. En l'article 3, el reglament de bous al carrer diferencia els dos rols i especifica que el primer cas es refereix a "les persones que, sense participar-hi, assisteixen als festejos taurins tradicionals des dels llocs a què el cap de bestiar no pot accedir". Pel que fa a la condició de participants, la llei subratlla que són "les persones que lliurement i voluntàriament hi prenen part, assumint el risc i la responsabilitat que es deriva de participar-hi, o que es troben al recinte de celebració de la festa pel qual pot circular o accedir el cap de bestiar".

Les mateixes fonts de Justícia han assenyalat que una vegada es resolga la investigació s'aplicarà el règim sancionador que corresponga. La norma interpreta com a infraccions greus, que poden comportar multes d'entre 601 i 30.000 euros, la participació de menors de setze anys en estes activitats o el fet de permetre-la.

Pel que fa a la presència del jove cornejat en un dels set carrers que formen part del recorregut dels bous, el primer regidor ha insistit que l'Ajuntament "compleix al 100% el reglament de la Generalitat" i ha explicat que en tots els punts i cadafals hi ha voluntaris repartits que vigilen que no hi entren menors. També ha justificat la complicació que suposa el control de l'afluència en este tipus de festejos, i ha assegurat que el consistori posa "tota la maquinària que té" per a evitar que cap persona sense l'edat mínima requerida puga colar-s'hi. "Intenten entrar-hi a pesar que el recorregut està ple de cartells, les prohibicions estan ben en gran" ha lamentat Troyano.

En este sentit, l'alcalde ha apel·lat a la responsabilitat individual i ha fet una crida als pares i les mares perquè tinguen en compte que els menors de setze anys no poden anar a soles a veure els bous perquè és perillós. "Han d'anar acompanyats o no anar-hi. Hem de conscienciar-los que açò no és una festa per a ells" ha dit dirigent local.

També et pot interessar

stats