La Generalitat i l’Ajuntament de València exigeixen al govern espanyol el mateix tracte per a l'Albufera que per a Doñana

Ambdues institucions demanaran un protocol d'emergència per a garantir les aportacions hídriques al parc natural

L'Albufera de València, completament marró fosc, vista des de l'espai el 15 de desembre
L'Albufera de València, completament marró fosc, vista des de l'espai el 15 de desembre / Copernicus

La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, han reclamat al govern espanyol que protegisca el parc natural de l'Albufera "com Doñana" i que “es prenga seriosament” l'estat de les aigües. A més, s'han marcat com un dels objectius de la València Capital Verda Europea 2024 que l'Albufera siga declarada reserva de la biosfera de la Unesco.

Pradas i Catalá s'han reunit aquest dilluns a l'Ajuntament per a fer seguiment de l'estat de l'Albufera i acordar sol·licitar a l’executiu espanyol un protocol d'emergència en situacions crítiques, amb l'objectiu de donar estabilitat a la gestió del parc natural. 

Així mateix, l’alcaldessa ha lamentat que la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, l'haja remés a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) després de la carta que li va enviar el passat 18 de desembre per a demanar-li una reunió. Catalá ha insistit que Ribera ha d'assistir a aquesta trobada —"que no s'amague", ha dit— i ha subratllat que serà "molt categòrica" perquè es garantisca l'aportació hídrica compromesa en el Pla del Xúquer de 34,5 hectòmetres cúbics per a l'Albufera, com van secundar tots els grups municipals de València.

En paral·lel, s'ha mostrat partidària d'aconseguir un acord entre tots els municipis riberencs per a sol·licitar que l'Albufera siga declarada reserva de la biosfera, amb l'objectiu de “blindar” el parc natural en la part hídrica després de la seua situació recent "molt preocupant".

Per la seua banda, la consellera ha anunciat que aquest dimecres es reunirà amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per a abordar l'estat de l'Albufera i iniciar els tràmits per a la declaració com a reserva de la biosfera. També ha reiterat la disposició del Consell a reclamar al costat de l'Ajuntament els cabals necessaris.

Respecte a la situació actual del llac, ha explicat que actualment està recuperant el seu "estat original" i "la coloració marró està desapareixent" gràcies a les aportacions extraordinàries d'aigua. "Les analítiques diuen que la qualitat de l'aigua és òptima, per la qual cosa no hem d'alertar-nos de res malgrat que haja canviat el color", ha recalcat.

També et pot interessar

stats