La Generalitat notifica al Ministeri de Sanitat un cas humà de febra del Nil occidental a la Comunitat Valenciana
La pacient, resident a Puçol, ha rebut l'alta hospitalària després d'una evolució favorable
La Conselleria de Sanitat ha notificat al Ministeri de la mateixa àrea la confirmació aquest dijous pel Centre Nacional de Microbiologia d'un cas de febra del Nil occidental en una dona de 72 anys resident a Puçol. La pacient va ingressar en un hospital per uns símptomes determinats, va evolucionar favorablement i va rebre l'alta hospitalària el 9 d'agost, segons han informat fonts del departament que dirigeix Marciano Gómez.
No ha sigut fins més tard, després d'iniciar-se les actuacions de vigilància arran de la declaració d'Agricultura, d'un cas d'aquesta patologia en un cavall, quan ha sorgit la sospita que els símptomes que presentava l'afectada podrien correspondre a la malaltia del virus del Nil, un extrem que ara s'ha confirmat.
Aquest és el primer cas humà que es detecta al territori valencià, a conseqüència de les actuacions de vigilància epidemiològica i entomològica i dins del programa de vectors de rellevància en Salut Pública i, més específicament, seguint el protocol per a la vigilància i control de la febra del Nil occidental. És una malaltia infecciosa que es transmet per picada de mosquit i que no es transmet entre humans.
Salut Pública ha fet la localització de possibles focus larvaris, ha aplicat tractament larvicida i ha identificat possibles orígens i refugis de mosquits adults mitjançant paranys instal·lats al municipi de Puçol. En aquesta vigilància entomològica o bé no s'ha detectat el mosquit transmissor (Culex pipiens), o bé tots els resultats han sigut negatius.
La infecció ocasionada pel virus del Nil occidental en el 80% dels casos és asimptomàtica o lleu i únicament l'1% presenta malaltia neuroinvasiva. A Espanya s'ha notificat prèviament un cas confirmat en humans a Andalusia.
La Conselleria indica la necessitat que la població mantinga mesures preventives per a evitar picades de mosquit en les hores de més activitat de les espècies transmissores d'aquesta malaltia tant individuals com domèstiques, sobretot per a la població vulnerable i així reduir "de manera rellevant" les probabilitats de transmissió.