Generalitat i oci nocturn acorden una taula de treball per a trobar solucions a la parada per la pandèmia

L'objectiu serà buscar un model d'activitat compatible amb les restriccions sanitàries i concretar ajudes directes per al sector.

Concentració del sector hostaler i de l'oci nocturn a la plaça de l'Ajuntament d'Alacant
Concentració del sector hostaler i de l'oci nocturn a la plaça de l'Ajuntament d'Alacant / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat la constitució "amb caràcter immediat" d'una taula de treball bilateral amb representació de l'administració autonòmica i de l'empresariat de l'oci nocturn per a trobar solucions a la parada econòmica en què està immers el sector des que va començar la pandèmia de la Covid-19. El govern valencià dona així resposta a la principal reclamació que exigia el col·lectiu, que tenia prevista una protesta davant de la seu del Consell des d'aquest dijous però que finalment han cancel·lat en espera de novetats.

Puig, que ha fet l'anunci durant la sessió de control en les Corts, ha explicat que la taula es va pactar en una reunió dimecres amb representants del sector. Una "resposta de justícia", tal com l'ha qualificada, amb què el govern valencià intenta aplacar el malestar existent entre l'empresariat de l'oci nocturn. Establiments com ara discoteques i pubs estan amb la persiana abaixada des de mitjan agost en la segona onada, arran de les restriccions decretades per la Conselleria de Sanitat Universal el 17 d'agost, però en la pràctica no han pogut obrir amb normalitat des de març, quan es va establir el primer estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus.

Segons les xifres que considera el sector, 700 locals d'oci han tancat des que va començar la crisi sanitària. I en els últims dos mesos han abaixat la persiana setze establiments cada dia de mitjana. A la Comunitat Valenciana, el sector de l'oci, el turisme i la restauració representa l'1,8% del producte interior brut (PIB).

La Generalitat estarà representada en aquest fòrum de diàleg a través de les conselleries de Sanitat i Interior, així com la Secretaria Autonòmica de Turisme. Segons ha assenyalat Puig, l'objectiu de la taula serà doble. D'una banda, buscar un model d'activitat per al sector que puga conviure amb les restriccions decretades per la pandèmia, que encara s'allargaran uns mesos. D'altra, concretar ajudes directes “asbolutament necessàries” perquè milers d'ocupacions no se perden, ha precisat el president. Tot i això, no ha detallat terminis ni quantitats ja que han de materialitzar-se en els pressupostos de la Generalitat de 2021, que encara no s'han aprovat.

La Federació d'Oci, Turisme i Joc de la Comunitat Valenciana (Fotur) veu amb bons ulls la disposició al diàleg per part de la Generalitat i la posada en marxa d'aquest instrument bilateral. Ara, el més important és que comence a caminar: “Demanem que la taula de treball es pose en marxa ràpidament i estiguen representades totes les patronals del sector”, ha comentat a À Punt NTC el president de l'entitat, Víctor Pérez. Segons ha explicat, l'empresariat de l'oci nocturn i el govern valencià fa setmanes que negocien com reflotar el sector i, de moment, els compromisos que han tancat els satisfan. Pendent queda la negociació de les subvencions directes que s'injectaran des de Turisme i que estan subjectes a les xifres que arrepleguen finalment els comptes públics. El president de Fotur no ha volgut avançar les quantitats que es negocien, però ha assegurat que si finament es materialitzen, contenten el sector.

2.500 empreses i 20.000 llocs de treball, en perill

L'empresariat de l'oci nocturn tenia prevista una acampada indefinida des d'aquest dijous davant del Palau de la Generalitat, a la plaça de Manises de València, per a protestar per les restriccions sanitàries. Una mobilització, ha precisat Víctor Pérez, que no tenia el suport unànime del sector. Havia sigut convocada per 18 associacions de la Comunitat Valenciana i li donaven a més suport de 26 organitzacions del sector d'altres comunitats autònomes. Reclamen al Consell la creació d'una taula de treball per a definir un calendari de reobertura diürna dels locals i un pla de rescat per a compensar la falta d'ingressos que evite el tancament de 2.500 empreses i la destrucció de 20.000 llocs de treball directes. El portaveu de l'organització de l'acampada, Alberto Flores, ha avisat que el sector està passant per una "situació molt complicada", i que desapareixerà si tot continua igual.

També et pot interessar

stats