La Generalitat renova el programa "Estiu segur" amb la contractació de mil auxiliars de platja
S'invertiran 4,5 milions d'euros perquè els municipis contracten els joves, que a més d'indicacions sobre la normativa sanitària per la Covid-19 donaran informació turística i ajudaran a previndre ofegaments
La Generalitat tornarà a repetir enguany la fórmula de 2020, a través del programa "Estiu segur", per a garantir la seguretat i la salut pública a les platges valencianes. Per al que serà el segon estiu marcat per la pandèmia de coronavirus, el Consell ha previst un dispositiu integrat per un miler d'auxiliars d'informació sobre la Covid-19 que es distribuiran pels diferents municipis del litoral. Una experiència semblant a l'any passat per a generar "un espai de màxima seguretat" en la costa valenciana, però amb un nou enfocament perquè ara "estem millor" que aleshores, en paraules del mateix president de la Generalitat, Ximo Puig.
Després de mantindre una reunió de treball aquest dimecres sobre el dispositiu "Estiu segur", el cap del Consell ha donat a conéixer les línies mestres sobre les que pivotarà. L'objectiu, reforçar la Comunitat Valenciana com la destinació turística més segura i, alhora, impulsar la creació d'ocupació entre la població més jove, un dels col·lectius més vulnerables en el mercat laboral.
A diferència de l'estiu anterior, la contractació enguany correrà a càrrec dels mateixos municipis on les persones triades desenvoluparan la faena, i no de la Generalitat. Tot i això, el procés de selecció sí que es realitzarà a través de Labora, el servei valencià d'ocupació, dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible. Per a finançar les contractacions, l'administració autonòmica atorgarà una subvenció directa de 4,5 milions d'euros destinada a les 71 poblacions que tenen platja litoral o continental.
Aquesta quantitat és susceptible de ser finançada mitjançant fons europeus a càrrec de l'Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa (React-EU), mitjançant l'Objectiu Específic React-UE 2, orientat a "donar suport a l'accés al mercat de treball de les persones en situació de vulnerabilitat, l'accés als sistemes socials i les mesures d'inclusió social i erradicació de la pobresa".
Altra de les novetats respecte a 2020 és que els joves contractats veuran ampliades les funcions assignades. Així, no només hauran de donar indicacions per al compliment de la normativa sanitària en les platges valencianes relacionada amb la Covid-19, sinó que també oferiran informació turística i ajudaran a previndre ofegaments.
El repartiment d'auxiliars entre els municipis s'establirà mitjançant criteris objectius, com per exemple els quilòmetres de platja, la quantitat de places hoteleres o els serveis de què disposen les platges, entre altres, amb un nombre mínim de dos auxiliars per localitat.
Requisits per a ser auxiliar de platja
Les persones candidates a les places d'informadors de platges hauran de tindre entre 18 i 30 anys i trobar-se en situació de desocupació. Els contractes es formalitzaran per un període de tres mesos, entre l'1 de juny i el 30 de setembre.
Per a poder dur a terme les funcions assignades, rebran un curs obligatori que s'impartirà a través de l'Institut València de Seguretat Pública (Ivaspe) i en el qual participaran Emergències, Sanitat i Turisme. La formació oferirà les ferramentes necessàries per a donar la millor atenció i informació als usuaris de les platges.