Germán Zaragoza, sobre les morts als festejos taurins: “El risc zero mai existirà”

El president de la Federació Valenciana de Penyes Taurines de Bous al Carrer reconeix que el suport als esdeveniments no atén els colors polítics, ja que “tots els partits tenen contradiccions”

Entrevista en 'Les notícies del matí' al president de la Federació de Penyes Taurines de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, Germán Zaragoza / À Punt NTC

El president de la Federació de Penyes Taurines de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, Germán Zaragoza, ha reconegut que “el risc zero mai existirà” en la celebració dels festejos taurins, tot i que ha incidit en el fet que les administracions i les penyes treballen conjuntament per a millorar la seguretat als carrers. En una entrevista este dimarts a Les notícies del matí, ha reconegut que en els últims anys ha baixat la xifra de morts, que en van passar de nou el 2022 a dos enguany, així com el nombre de persones ferides. 

“És una festa que, com qualsevol altra, comporta un risc. Les activitats infantils també en comporten, així com les que impliquen bicicletes o motocicletes. Per molt que posem un socorrista per cada banyista que entre en una platja, continuarà havent-hi persones que s’ofeguen al mar”, ha manifestat. 

Amb la reestructuració de les conselleries al govern valencià després del trencament amb Vox a mitjan juliol, Zaragoza ha assegurat que serà a partir d’ara quan començaran a treballar amb la nova consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, que ja ha anunciat un nou decret per a millorar la seguretat als esdeveniments. Des de la federació, ha dit, aposten per posar-se davant del bou des d’una edat primerenca, i vinculada també a l’edat de l’animal. “Ara es passa de no haver-te posat mai davant d’un bou a estar-ne davant d’un de 600 quilos. Volem igualar-nos a la resta de decrets autonòmics, on la participació està vinculada a l’edat de l’animal. S’ha d’ensenyar la gent a saber actuar, perquè això redueix els accidents”, ha assegurat.

 

“Contradiccions hi ha a tots els partits polítics”

El president de la federació que engloba les penyes taurines valencianes ha volgut deixar clar que el suport als bous al carrer no depén del color polític d’un partit. Així, ha posat l’exemple de Compromís, del qual ha dit que s’ha manifestat públicament com antitaurí, però quan governa en municipis com Albalat dels Sorells (Horta Nord) o Betxí (Plana Baixa) “allí ningú qüestiona els bous”. “Deien que eren antitaurins, però per darrere no complien amb el que deien”, ha afegit. De la mateixa manera, ha dit que un altre cas és el de Carcaixent (Ribera Alta), on governa el Partit Popular, i que en l’última setmana ha fet un informe que estableix que no celebraran estos esdeveniments. “Contradiccions hi ha en tots els partits polítics”, ha conclós.

En este sentit, ha celebrat l’entesa entre el PP i el PSOE per aprovar el 2022 una esmena en les Corts on s’establia que la Conselleria de Sanitat es faria càrrec de les despeses que no assumien les assegurances en la celebració dels festejos. Davant d'una possible modificació de la llei, creu que no és necessària: “En el moment que s’ha aconseguit un gran pacte entre els dos partits majoritaris, no crec que siga necessari tocar-ho”.

També et pot interessar

stats