Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Gisbert demana ampliar les fiscalies d'àrea, sumar funcionaris i aconseguir l'expedient digital

La pandèmia rebaixa els assumptes judicials el 2020 i la fiscala superior adverteix de la infradenúncia en delictes d'odi

La fiscala superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La fiscala superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, ha fet aquest dilluns una radiografia de la situació al territori i ha incidit en una sèrie de "deficiències" que "necessiten" solució. Les més importants són ampliar les fiscalies d'àrea, sumar funcionaris, caminar cap a l'expedient digital i connectar els serveis informàtics de jutjats i fiscalies.

Així ho ha indicat Gisbert durant la seua compareixença en les Corts, on ha presentat la Memòria de la Fiscalia de la Comunitat Valenciana corresponent a l'exercici de l'any estadístic 2020.

Gisbert ha advocat per centrar-se en les fiscalies d'àrea perquè presenten "grans deficiències". "En la majoria cal ampliar dependències i sumar funcionaris. Molts despatxos de fiscals són compartits, interiors i no disposen de llum natural. Falta intimitat per a atendre les víctimes que visiten aquestes instal·lacions", ha posat de manifest.

Així mateix, ha subratllat que cal crear places de gestor en totes les fiscalies d'àrea perquè actualment només n'hi ha un en la Fiscalia d'Elx. "Això és fonamental per a implantar l'Oficina Fiscal", ha dit.

La fiscala superior s'ha referit a la fiscalia d'àrea d'Alzira i ha asseverat que presenta un problema "que preocupa", ja que "només té una eixida, la porta principal, i no hi ha porta d'emergència".

En mitjans tecnològics, Gisbert ha explicat que la conselleria ha dotat de portàtils i aplicacions informàtiques els especialistes, però ha advertit que persisteix el "problema" en la incompatibilitat del Cicerone (sistema de gestió de jutjats) i del Fortuny (de fiscalia), una cosa que depén del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tampoc hi ha un expedient digital ni expedient judicial electrònic.

Les xifres baixen per la covid-19

En general, les diligències obertes el 2020 en les fiscalies de la Comunitat Valenciana han disminuït a conseqüència de la covid-19, tal com ha assenyalat Gisbert. En les fiscalies provincials i d'àrea l'evolució dels procediments penals ha disminuït per la situació de confinament domiciliari.

El 2020 han baixat les denúncies per violència de gènere, però van augmentar les telefonades al 016 i al Centre Dona 24 Hores. També hi ha hagut un descens en les diligències obertes per sinistralitat laboral. En l'orde civil, la fiscala superior ha subratllat la labor dels fiscals per a controlar i protegir les residències de majors.

Les diligències per incapacitat han baixat i, en aquest punt, Gisbert ha cridat l'atenció sobre la tardança en l'elaboració d'informes forenses sobre incapacitat.

La Fiscalia també ha anotat un descens de procediments sobre menors el 2020 encara que aquesta tendència a la baixa no s'ha donat en delictes de violència intrafamiliar, ha exposat Gisbert. "Això era lògic per la convivència diària", ha dit.

Infradenúncia en delictes d'odi

Sobre els delictes d'odi, la fiscala ha manifestat que el 2020 es van obrir 27 diligències d'investigació penal a València i 7 a Alacant. Ha mostrat la seua "preocupació" perquè hi ha una situació d'infradenúncia i només es coneixen entre un 3% i un 6% dels delictes d'odi que realment es cometen.

La sala civil i penal del TSJCV va obrir el 2020 un total de 330 procediments penals enfront dels 299 de l'any anterior, un 10,37% més. D'altra banda, la fiscalia superior va obrir el 2020 un total de 35 diligències d'investigació penal, cinc més que l'exercici anterior, 11 de les quals per prevaricació judicial. En matèria de contenciós van augmentar els recursos.

València

També et pot interessar