La gota freda “més adversa del segle a la Comunitat Valenciana”

L’Aemet equipara la d’este dimarts a les històriques del 1982 i la del 1987. L’any 2000 en va haver una altra amb majors registres de pluja, però durant més dies

Dos dones aprecien el Turia, al seu pas per València i la V-30, després de les intenses pluges de dimarts
Dos dones contemplen el Túria, al pas per València i la V-30, després de les intenses pluges de dimarts / Biel Aliño (Efe)

La gota freda “més adversa del segle a la Comunitat Valenciana” o un temporal semblant al d’octubre del 1982 —el de la pantanada— i al de novembre del 1987, que va escriure l'última gran riuada de la Ribera. Són algunes de les comparatives que ha fet l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, i que donen una idea de la magnitud de la violenta riuada que este dimarts arrasava l’interior de la Ribera Alta, la Foia de Bunyol, l’Horta o la Plana d’Utiel Requena, deixant no sols un drama humà d’almenys 51 víctimes, sinó també una important desfeta d’infraestructures i béns privats.

Tot i reconéixer l’impacte que causa cada DANA que es registra —“cadascuna té les seues característiques i provoca grans impactes en zones pròximes, però diferents”, segons puntualitza Aemet—, el que és inqüestionable és que ha superat els registres de la DANA de setembre del 2019.

Des del centre estatal de meteorologia apunten, a través de la xarxa social X, que la gota freda que es va registrar el 19 i 20 d’octubre del 1982, i que va provocar el trencament del pantà de Tous, va  afectar la Muela de Cortes i el marge dret del Xúquer. Els pobles del tram final del riu van ser els més afectats, els que van quedar coberts per metres d’aigua.

Cinc anys després d’aquella tragèdia, el novembre del 1987 un nou temporal agranava la meitat sud de la província de València, com apunta Aemet. Primer va assotar la Safor i la Vall d’Albaida i l’endemà, la Ribera i el Baix Segura.

Per tant, davant estes dos riuades històriques de l’últim quart del segle passat, la d’este dimarts es presenta com “un temporal històric, a l’altura dels grans temporals mediterranis i entre els més intensos de l’últim segle a la Comunitat Valenciana”, com apunten des de l’organisme meteorològic.

En eixe sentit, l’Aemet apunta que l'octubre del 2000 també hi va haver un episodi de pluges torrencials, “el que més volum de precipitació va acumular a la Comunitat Valenciana”, però aclareixen que en este cas la gota freda va durar uns quants dies i això va fer que fora “menys catastròfica” que la del 1982, la del 1987 i la del 2024. 

Més enllà dels valors històrics que ha pogut deixar l'última gota freda que ha registrat el nostre territori, Aemet comenten que no cal entrar en si “un episodi és més o menys que l’altre”. En esta línia, indiquen que “no hi ha dos situacions meteorològiques iguals”. “Cadascuna provoca greus impactes en les zones pròximes, però diferents”, assenyalen. 

També et pot interessar

stats