El govern espanyol aprova ajudes per a les famílies afectades per l’incendi de Campanar

El Consell de Ministres també ha declarat “zones greument afectades per una emergència de protecció civil” les àrees cremades per quaranta incendis forestals

La imatge de la tragèdia de Campanar
Imatge de l'edifici incendiat al barri de Campanar de València / À Punt

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts ajudes per a les famílies damnificades per l'incendi de l’edifici de Campanar, que va tindre lloc a València el 22 de febrer. A més, també s’ha fet el mateix per a les persones afectades per la contaminació per pèl·lets que van patir les costes de Galícia, Astúries i Cantàbria en els primers dies de gener del 2024 i altres 57 emergències de protecció civil registrades des del 25 de setembre del 2023. 

El Consell de Ministres ha declarat zones afectades greument per una emergència de protecció civil (Zaepc) els territoris afectats per aquests episodis catastròfics, que van provocar danys personals en infraestructures i en béns públics i privats. La magnitud dels fets, segons l’executiu, justifica l'aprovació d'ajudes estatals basades en el principi de solidaritat interterritorial i amb caràcter subsidiari i complementari a les actuacions de les administracions territorials.

També s'han inclòs 46 incendis forestals, quaranta són al nostre territori, entre els quals destaca el de Montitxelvo (Vall d’Albaida). 

Paral·lelament, la declaració de Zaepc ha tingut en compte també el succés en el qual es va produir l'activació d'una situació operativa per risc químic: un incendi en una empresa de productes químics a Potries (Safor) que va obligar a evacuar i confinar diversos edificis pròxims per prevenció, així com el tall d'una carretera en diversos trams.

Ajudes directes

La normativa vigent recull una relació oberta de mesures i ajudes que poden aplicar-se sense necessitat de disposar d'una avaluació de danys. Aquestes són per a quan hi haja una emergència amb una magnitud que requerisca, perquè es recupere la zona, la intervenció de l'Administració General de l'Estat. Les mesures de recuperació previstes i que ha d'executar el Ministeri de l'Interior són: 

  • Ajudes per defunció o per incapacitat absoluta i permanent: 18.000 euros.
  • Ajudes per destrucció o danys en estris de primera necessitat: el cost, amb un límit de 2.580 euros.
  • Ajudes per destrucció total de l'habitatge habitual: el cost dels danys, amb un màxim de 15.120 euros.
  • Ajudes per danys a l'estructura de l'habitatge habitual: el 50% dels danys, amb un màxim de 10.320 euros.
  • Ajudes per altres danys en l'habitatge habitual: el 50% dels danys, amb un màxim de 5.160 euros.
  • Ajudes per danys a elements comuns d'una comunitat de propietaris: el 50% dels danys, amb un màxim de 9.224 euros.
  • Ajudes a persones físiques o jurídiques que hagen dut a terme prestacions personals i de béns: l'import total de les despeses.
  • Ajudes als titulars d'establiments industrials, mercantils i de serveis, inclosos els agraris, marítim-pesquers i turístics: fins a 9.224 euros.
  • Ajudes a corporacions locals per despeses derivades d'actuacions inajornables: entre el 50% i el 100%, segons els casos.

L'acord aprovat pel Consell de Ministres obri la possibilitat d'adoptar altres mesures d'ajuda, condicionades al que establisquen les ordes ministerials dictades per cadascun dels diferents departaments competents per a desenvolupar-les. 

També et pot interessar

stats