Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El govern espanyol equipara el suc taronja a les begudes amb sucre afegit i els apujarà l'IVA al 21%

La Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia inicien un front comú contra la iniciativa per la “confusió” al consumidor.

VÍDEO | El govern espanyol equipara el suc taronja a les begudes amb sucre afegit i els apujarà l'IVA al 21%

El govern espanyol ha inclòs el suc de taronja en el nou decret de begudes amb sucre, a les quals vol repercutir una pujada de l'IVA del 10 al 21%, el tipus màxim, que ja s'aplica a l'alcohol. El Ministeri de Consum vol imputar-lo ara també a refrescos, begudes energètiques i lactis amb sucre afegit o edulcorants, com els iogurts líquids, en una croada contra l'obesitat infantil.

Les conselleries d'Agricultura de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia han fet front comú contra la proposta de Consum. Les tres administracions s'oposen a equiparar la fiscalitat dels sucs i nèctars a la dels refrescos, i han demanat una reunió urgent al ministre Alberto Garzón perquè els ho aclarisca.

En un carta conjunta recorden que el sucre afegit “està prohibit en els sucs de fruites i verdures” i que l'increment del 10% al 21% de l'IVA suposarà gravar el sucre present en la fruita de manera natural. La consellera Mireia Mollà adverteix que aquesta decisió crea confusió en el consumidor i repercuteix negativament en un sector estratègic per a la Comunitat Valenciana.

Des del govern valencià s'adverteix sobre l'amenaça que suposa també per a la citricultura, de la qual la indústria de sucs és el principal client, donant eixida a fruites que “per calibre o sobreoferta” quedarien fora del mercat. Així mateix, alerta del risc de “competència deslleial” que podria suposar en paral·lel la retirada dels aranzels del suc brasiler, en el marc de l'acord entre la Unió Europea i Mercosur.

La indústria del suc no ha tardat a manifestar-se en contra de la proposta. La Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), en la qual s'integra la valenciana Fedacova, ha qüestionat l'impacte real de la iniciativa en la reducció del sobrepés, advertint que l'augment de la fiscalitat “només tindrà un efecte recaptatori”. Assegura que “les mesures impositives no canvien els hàbits” i vincula l'obesitat a un conjunt de factors i no només al preu.

Asozumos, l'associació de fabricants d'Espanya, on participa la valenciana Dafsa, ha recordat que el decret 781/2013 ja prohibeix afegir sucres i edulcorants als sucs. Des de l'associació es mostren preocupats per l'impacte de la mesura en la indústria del suc què, segons recorden, processa el 20% de les fruites i hortalisses que es produeixen a Espanya.

Inquietud en els productors d'orxata industrial

Hi ha inquietud també entre els productors d'orxata, un producte que de moment quedaria fora del decret, però al qual s'ha incorporat sucre per a complir els estàndars de qualitat industrial que han imposat les administracions. L'orxata natural es pot fabricar sense sucre, però la industrial necessita un 10% d'aquest material perquè es puga etiquetar com a orxata.

La indústria de transformació de fruites i verdures en suc i nèctar dona faena a 3.000 persones a la Comunitat Valenciana. El 2019 va facturar 254 milions d’euros, amb una producció de 394 milions de litres, segons les estimacions de la conselleria.

També et pot interessar