El govern espanyol es planteja reformar les baixes laborals per a fer-les més flexibles

La idea és que en algunes circumstàncies, com els tractaments de càncer o els casos de pluriactivitat, les persones de baixa puguen incorporar-se a treballar

La ministra d'Inclusió, Elma Saiz, durant un desdejuni informatiu celebrat este dijous a Madrid
La ministra d'Inclusió, Elma Saiz, durant un desdejuni informatiu celebrat este dijous a Madrid / EFE/ Fernando Alvarado

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha avançat este dijous la seua intenció d'abordar una reforma de la incapacitat temporal, les baixes laborals, per a donar més flexibilitat en alguns supòsits que permeten incorporar-se a l'activitat laboral.

En un desdejuni organitzat per Nova Economia Fòrum, Saiz ha explicat que, des de "la voluntarietat i la garantia de la salut i la seguretat", hi haurà suposats en els quals algunes persones de baixa puguen incorporar-se a treballar. La ministra ha posat com a exemple els tractaments de càncer o els casos de pluriactivitat, on la baixa pot impedir treballar en una de les ocupacions però no en l'altra. "Donar més flexibilitat (...) que no siga estar de baixa o d'alta", ha explicat Saiz, que ha subratllat que la reforma s'abordarà amb la creació d'un grup de treball i en el marc del diàleg social i "des del consens" per a adequar la incapacitat temporal a la nova realitat. 

La creació d'un grup de treball sobre les baixes laborals va quedar pendent de l'últim pacte de pensions amb l'objectiu d'analitzar l'evolució de la incapacitat temporal i les seues prestacions, un tema que preocupa agents socials i el govern espanyol, recorden des d'Inclusió.

Els sindicats tenen dubtes

Després d'este anunci, el secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, ha evitat valorar un plantejament "que encara no s'ha posat sobre la taula" i ha recriminat la manera d'avançar un canvi així. Bravo ha assenyalat l'augment de les baixes i la despesa en incapacitat temporal en un mercat laboral més envellit i també ha recordat el dèficit d'inversió sanitària que en alguns casos retarda diagnòstics i tractaments. "Ningú ha d'estar de baixa un dia més del que necessita, però tampoc un dia menys", ha incidit.

"Em genera moltíssims dubtes", ha coincidit en declaracions a mitjans la secretària de política institucional i polítiques territorials d'UGT, Cristina Estévez, que també ha criticat la manera de plantejar este debat així i ha demanat al govern espanyol portar una proposta concreta a la taula de diàleg com més prompte millor. "La nostra preocupació és que els treballadors reben les cures i l'atenció mèdica oportuna en el moment oportú", ha incidit.

Garamendi: “Estem disposats a ajudar”

“És la primera notícia que tinc”, així ha reaccionat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que es trobava este dijous a Oriola en relació amb el debat obert pel govern espanyol. El màxim representant de l'empresariat ha recordat, respecte a la iniciativa, que “acaben de signar amb el ministeri una sèrie d’acords en matèria de seguretat social i d’incapacitats temporals”.

Abans de fer més valoracions, ha dit que “hauran de seure i escoltar la proposta del ministeri, però tot allò que puga redundar per al bé, primer, dels treballadors i al mateix temps compaginar amb què l’empresa puga continuar funcionant, veurem”. “Hem de parlar de com podem millorar el tema de la IT (incapacitat temporal), perquè l’absentisme a Espanya és molt alt”, ha concretat. “Entenc que la ministra està plantejant una millora de la Seguretat Social, perquè els costos són enormes per a tots a causa de l’absentisme”, ha insistit Garamendi.

Nova taula de diàleg amb els autònoms

Al costat del tema de la incapacitat temporal, la ministra ha avançat que dilluns que ve, 7 d'octubre, s'obrirà una nova taula de diàleg social sobre autònoms per a continuar avançant en el nou sistema de cotització per ingressos reals. Quant a la regulació pendent per a configurar el pas d'algunes mutualitats al règim d'autònoms, Saiz ha insistit que es treballa per a aconseguir un acord.

Saiz també ha recordat que el fons de reserva, la denominada guardiola de les pensions, acabarà l'any amb més de 9.000 milions, superant les previsions inicials, i que segons les previsions, la legislatura acabarà amb més de 25.000 milions.

També et pot interessar

stats