La Generalitat invertirà 658 milions per a millorar el sistema d'atenció sanitària
Barceló ha dit que volen un sistema de salut "robust", preparat per a actuar amb "solidesa" en èpoques normals i en situacions d'emergència
El govern valencià busca generar un sistema de salut "robust", preparat per a actuar amb "solidesa" en èpoques normals i en situacions d'emergència, per la qual cosa destinarà 658 milions d'euros a millorar les infraestructures sanitàries. "No parlem d'un sistema sanitari fort, sinó d'un dic de contenció robust, modern i eficaç".
Així ho ha assenyalat aquest dimecres la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en una roda de premsa que ha oferit junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a presentar el Pla d'Infraestructures Sanitàries 2021-2023.
Es tracta d'un pla que ja s'havia començat a promoure abans que esclatara la crisi pel coronavirus, però que a conseqüència d'aquesta emergència sanitària, "es va quedar en l'oblit". "Ha passat més d'un any des d'aleshores i s'ha evidenciat la importància de tindre un sistema públic de salut robust, amb infraestructures millor preparades", ha afirmat la consellera.
512 milions a atenció hospitalària i 146 a l'atenció primària i especialitzada
Del total, es destinaran 512 milions a l'atenció hospitalària amb l'objectiu d'augmentar el nombre de llits d'aguts, i ampliar la capacitat assistencial dels hospitals de gestió pública, així com el nombre de quiròfans. A més, es preveu invertir 146 milions en atenció primària, "nucli del sistema sanitari", ha dit.
El pla, que inclou inversions en tots els departaments de salut, contempla cinc milions per a la construcció d'una nova seu per a l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant, així com inversions en salut mental i en malalts crònics. Entre les actuacions es preveu la reforma de 22 centres hospitalaris, 50 centres de salut nous o reformats, 48 quiròfans nous i més de 1.200 llits nous.
Així mateix, el nou pla preveu els actuals canvis demogràfics i l'envelliment de la societat amb més malalties relacionades amb la demència i altres discapacitats que requereixen atenció específica. Per això, es contemplen actuacions en hospitals d'assistència de crònics i de malalts de llarga estada.
Barceló ha subratllat que les infraestructures sanitàries "han de ser espais dignes en els quals els professionals puguen fer la seua tasca i els espais siguen més humans per a sentir la calidesa amb què la sanitat cuida de nosaltres", ha destacat.