Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

El govern promet suprimir “disminuïts” de la Constitució després de l'estat alarma

Cermi Comunitat Valenciana exigeix que les persones amb diversitat funcional estiguen en la reconstrucció i demanen un fons estatal de 300 milions d'euros.

Cermi ha sol·licitat que s’adopte d'un nou marc estatal per a la inclusió laboral

El govern d'Espanya s'ha compromés a portar al primer Consell de Ministres que se celebre quan decaiga l'estat d'alarma el projecte de reforma de l'article 49 de la Constitució per a prohibir tota discriminació de les persones amb diversitat funcional i eliminar la paraula “disminuïts”, utilitzada en el text de 1978. En el marc del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha assegurat que el seu compromís amb la reforma constitucional és ferm i ha apostat per una modificació “integral”, no sols del llenguatge.

L'executiu vol que es prohibisca de manera expressa tota forma de discriminació de les persones amb diversitat funcional, establir l'obligació dels poders públics de promoure la seua llibertat i igualtat real i efectiva i fixar per primera vegada en el text constitucional la protecció especial que requereixen les dones i xiquetes amb discapacitat, un col·lectiu especialment vulnerable.

Per part seua, el Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (Cermi) ha exigit que les persones amb diversitat funcional “siguen presents en la reconstrucció social i econòmica” després de la pandèmia, ja que consideren que són “un dels grups socials més castigats”, en una “posició de fragilitat extrema”.

“Impacte exacerbat” de la pandèmia en el col·lectiu

L'entitat s'ha sumat al manifest que el Cermi han publicat, en el qual alerten de l’“impacte exacerbat de la pandèmia” en les persones amb una diversitat funcional, així com de la “devastació intensa” que ha afectat aquest grup. El manifest recull que durant aquests mesos hi ha hagut multitud d'estudis i investigacions que “evidencien les generalitzades violacions de drets que pateixen les persones amb discapacitat” i que han afectat especialment les persones majors.

Entre les mesures concretes, des de Cermi han destacat la creació “immediata”, en la llei de pressupostos generals de l'Estat, d'un fons de rescat d'emergència postpandèmia de 300 milions d'euros per al sector social de la discapacitat, dins d'un de més ampli de 1.000 milions d'euros per a tot el tercer sector d'acció social.

Nou marc estatal per a la inclusió laboral

El moviment social de la discapacitat també ha sol·licitat que s’adopte d'un nou marc estatal per a la inclusió laboral, amb l'objectiu d'augmentar la taxa d'activitat laboral fins al 50% en els pròxims cinc anys, la qual cosa suposaria la “creació de més 200.000 noves ocupacions dignes i decents”. Segons l'últim informe d'Odismet, més del 65% de la població amb alguna diversitat funcional es troba en situació d'inactivitat.

Educació crea la guia d'accessibilitat a les TIC per a alumnat amb necessitats

La Conselleria d'Educació ha creat una guia d'accessibilitat a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb recomanacions i consells perquè es convertisquen en accessibles per a tot l'alumnat, tant en l'elaboració de continguts digitals com en l'ús de les opcions d'accessibilitat en els diferents sistemes operatius. La guia, que és d'accés lliure per a tota la comunitat educativa, es pot descarregar en l'apartat de publicacions del web d'Inclusió Educativa.

A l'hora de generar materials digitals accessibles dirigits a l'alumnat, la guia aconsella, entre altres, l'ús de lletra de pal sec compatible amb tots els sistemes operatius i amb una grandària entre 12 i 14 punts, així com emprar audiovisuals subtitulats i tindre present que tots els elements no textuals com les imatges han d'incloure una descripció del contingut.

El papa advoca per la inclusió en la societat i Església

D'altra banda, el papa Francesc ha advocat per una major participació i inclusió de les persones amb diversitat funcional en la societat, però també en l'Església, en el seu missatge publicat hui. Així, ha exhortat a construir “una roca” sobre la qual les institucions civils construïsquen programes i iniciatives, perquè “ningú en quede exclòs, especialment els qui es troben en major dificultat”. Però també a les institucions eclesials, el papa les ha convidades a “disposar d'instruments adequats i accessibles per a la transmissió de la fe”.

També et pot interessar