El Govern retarda la cotització dels becaris fins a l'1 de gener del 2024

La moratòria l'havien sol·licitada els rectors, però els sindicats estan en contra

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño i la ministra Portaveu i de Política Territorial, Isabel Rodríguez, durant una roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres
La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i la ministra portaveu i de Política Territorial, Isabel Rodríguez, durant una roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres / Eduardo Parra (Europa Press)

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que el Govern retardarà l'entrada en vigor de la llei de la inclusió en el sistema de la Seguretat Social dels alumnes que facen pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació. Una moratòria que havien sol·licitat els rectors, encara que els sindicats estan en contra.

Fonts del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions han precisat que l'entrada en vigor es retarda de l'1 d'octubre del 2023 a l'1 de gener del 2024. "Retardem l'entrada en vigor de la cotització de les pràctiques", ha confirmat la mateixa ministra en la compareixença durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. A més, el Ministeri d'Inclusió ha afegit que, atés que les pràctiques formatives solen fer-se en el segon o tercer trimestre dels cursos, la nova data no afectarà negativament els alumnes i permetrà, a més, facilitar els treballs tècnics d'adaptació dels centres formatius.

La reforma de les pensions aprovada pel Govern incloïa que, a partir d'octubre, s'integrarien en la Seguretat Social els alumnes que facen pràctiques formatives en empreses, institucions o entitats incloses en programes de formació o que facen pràctiques acadèmiques externes.

Sindicats i estudiants rebutgen l’ajornament

La decisió no ha agradat als sindicats. Comissions Obreres i la UGT han criticat la decisió de l'executiu perquè ho consideren un "incompliment flagrant de compromisos bàsics contrets pel Govern amb les persones joves". "Suposa un incompliment flagrant dels compromisos contrets en el diàleg social i aprovats i ratificats per les Corts Generals, perquè els joves que dediquen temps a formar-se i a qualificar-se puguen tindre una major productivitat després en el món laboral", ha advertit el secretari de polítiques públiques i protecció social de CCOO, Carlos Bravo.

En un comunicat conjunt, les dues centrals han recordat que el dret a la cotització per les pràctiques no laborals es va implantar a Espanya el 2011 per a les pràctiques que tenien algun tipus de compensació econòmica. Això ha permés que en aquesta última dècada "entorn de 80.000 joves acrediten mensualment cotitzacions a la Seguretat Social".

L’alumnat universitari, representat per la Coordinadora de Representants d'Estudiants d'Universitats Públiques (Creup), ha mostrat el seu rebuig a la pròrroga en la cotització dels becaris a la Seguretat Social perquè podria suposar que les pràctiques "no arriben mai a ser cotitzades" en la Seguretat Social si hi ha un canvi de govern.

La coordinadora ha recordat, en un comunicat, que el canvi de model de les pràctiques es va aprovar el març del 2023, i defensa que des de llavors les entitats afectades "han tingut temps més que suficient" per a adaptar les pràctiques externes a aquesta nova regulació.

A més, la mesura formava part de l'últim tram de la reforma de les pensions i respon a una "reivindicació històrica" del col·lectiu universitari, és per això que Creup ha assenyalat que aquesta "marxa arrere" per part del govern representa un revés per als drets de l'alumnat.

També et pot interessar

stats