El govern torna a convocar les comunitats autònomes per a tractar el repartiment de menors migrants no acompanyats
El govern d'Aragó portarà als tribunals la convocatòria amb un nou recurs contenciós administratiu, mentre que Madrid ha reclamat que es cancel·le la reunió
El Ministeri de Joventut i Infància ha tornat a convocar les comunitats autònomes dilluns que ve, 5 de maig, per a avançar en el repartiment de menors migrants no acompanyats. Estava previst que fora precisament el dilluns 28 d'abril, però l'apagada elèctrica va impedir que tinguera lloc amb normalitat. La nova reunió la presidirà la ministra Sira Rego i començarà a les 16:00 hores a la sala de juntes del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica.
El reial decret llei per a repartir els menors migrants no acompanyats el va convalidar el Congrés el 10 d'abril, amb 179 vots a favor (del PSOE i els seus socis), 170 vots en contra (el PP i Vox) i una abstenció (de la UPN). Fruit d'un acord entre el govern i Junts, es va modificar l'article 35 de la llei d'estrangeria, per a establir els criteris de repartiment de menors migrants entre les autonomies.
La nova legislació dona poder a la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència per a poder modificar els criteris de distribució, si ho aprova per unanimitat. No obstant això, aconseguir-ho sembla poc probable, ja que la majoria de les autonomies on governa el PP s'han mostrat en contra del repartiment de menors migrants del govern, per considerar que "envaeix competències autonòmiques".
Per exemple, la consellera de Família, Joventut i Afers Socials de la Comunitat de Madrid, Ana Dávila, va expressar el divendres 25 d'abril el seu rebuig a la convocatòria i va demanar que es cancel·lara, a través d'una carta. "Som nosaltres els qui tenim la competència de protegir els drets dels menors. Especialment, quan es tracta d'atendre'ls en situació de desemparament, la pitjor en què es pot trobar un xiquet", va valorar.
Per part del govern d'Aragó, han decidit portar als tribunals la convocatòria amb un nou recurs contenciós administratiu. Al seu entendre, el repartiment de menors migrants estableix un "tracte favorable" als interessos de Catalunya en esta qüestió.
El llarg recorregut d'este text legislatiu
El juliol de l'any passat el Congrés va rebutjar la presa en consideració de la proposició de llei registrada pel PSOE, Sumar i CC per a repartir a menors migrants, amb el vot en contra del PP, Vox i Junts. Des de llavors, el govern ha negociat amb els grups parlamentaris per a donar una solució als territoris amb sobreocupació. En esta línia, la Comissió Interministerial d'Immigració del govern va aprovar el dimarts 8 d'abril la creació d'un grup de treball per a la coordinació i el seguiment del repartiment de menors immigrants entre les comunitats autònomes.
El text aprovat modifica l'article 35 la llei d'estrangeria afegint-li quatre punts. El 35 bis estableix que la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència manté la seua plena autonomia i pot adoptar les seues pròpies decisions si les acorda per unanimitat. Este punt indica, a més, que la comunitat que tinga una presència de menors estrangers no acompanyats que triplique la seua capacitat ordinària es trobarà en situació de contingència migratòria, fet que traslladarà al govern perquè active els mecanismes de reubicació.
L'article 35 tercer estableix una sèrie de criteris per a distribuir els menors, com la població, la renda per càpita, la taxa d'atur, l'esforç fet anteriorment, el dimensionament estructural del sistema de places i la condició de ciutat fronterera o d'insularitat de cada territori. Estos criteris també els pot modificar per unanimitat la Conferència Sectorial.
La modificació legislativa regula, en l'article 35 quatre, com ha de dur-se a terme el registre del menor no acompanyat. Així, quan un menor arribe a una comunitat que estiga en situació de contingència migratòria extraordinària, el trasllat a la comunitat de destí ha de fer-se en el termini de quinze dies des que es complete el registre del menor.