Directes
Ara en la televisió
UN BALÓ PER LA LLIBERTAT

“Cada gra d’arena compta”: reviscola el debat sobre la regeneració de les costes valencianes

Orpesa, un dels municipis afectats, acull un fòrum a partir d'aquest divendres sobre la pèrdua de metres de costa i les possibles solucions

La regeneració de platges a la Comunitat Valenciana és un tema de debat entre els municipis costaners / Ajuntament de Sagunt

La regressió de les platges a causa de les danes i els efectes del canvi climàtic provoquen que molts municipis costaners de la Comunitat Valenciana hagen de fer treballs de regeneració de costes any rere any. A això se sumen les recents mesures del govern espanyol per a delimitar les costes, cada vegada més endarrerides, que implica llevar terreny a propietaris privats per a l’ús públic. En aquest context, Orpesa (Plana Alta) acull aquest divendres, per tercer any consecutiu, el Congrés per la Regeneració de les Costes Espanyoles.

Sota el lema “Cada gra d'arena compta”, aquest divendres i el dissabte 21 d’octubre diversos experts en geografia, meteorologia i medi ambient, entre d'altres, debaten sobre les reivindicacions i solucions per a aconseguir frenar la regressió, que afecta també les platges del litoral nord d'Orpesa: Morro de Gos i Amplàries.

Sis de cada deu platges de la Comunitat Valenciana pateixen retrocessos

Any rere any es multipliquen les obres d'urgència per a conservar els arenals, però la regressió litoral no para d'escampar-se com una taca d'oli per tot el front marítim. La Comunitat Valenciana té 470 quilòmetres de litoral i, d'aquest total, el 75% són platges. En els últims cinquanta anys, el nivell de la mar ha pujat sis centímetres a les costes valencianes, amb efectes molt visibles a les platges. Sis de cada deu, el 64,8%, presenta retrocessos importants, que s'agreugen amb cada nou temporal de mar, segons un informe del Ministeri per a la Transició Ecològica. El fenomen és especialment cridaner a les províncies de Castelló i València, on l'erosió arriba als quaranta metres de mitjana. També ocorre, però, a la província d'Alacant, amb arenals que han perdut vora vint metres. 

La Plana Alta s’ha convertit en punt de trobada de diverses administracions municipals i de la societat civil per tractar aquest tema. Hi han confirmat l'assistència representants d'Almassora, Benicàssim (Plana Alta), Borriana, Moncofa, Torreblanca, Xilxes (Plana Baixa), Canet d'en Berenguer, Sagunt (Camp de Morvedre), el Mareny de Barraquetes (Ribera Baixa) i Calp (Marina Alta). Els debats es retransmetran en línia a través del canal de YouTube de l'Ajuntament.

L'alcaldessa d’Orpesa, Araceli de Moya, ha afirmat que “la regeneració de les costes és una prioritat inajornable en la qual tots estem implicats”. A més, ha mostrat agraïment al suport i l'interés que desperta aquest tema, “com demostra que Salomé Pradas, consellera de Medi Ambient, siga l'encarregada d'inaugurar aquestes jornades”. També s’espera la intervenció de Vicente Martínez Mus, director general de Costes, Ports i Aeroports del Consell.

Plataformes ciutadanes i reivindicacions

S’espera que intervinguen diverses plataformes ciutadanes. Entre ells, parlarà Manuel López, fundador de Som Mediterrània, així com les plataformes Morro de Gos, Salvem les platges al sud de Gandia i les associacions de veïns de la platja de les Deveses i per a la defensa de les platges nord de Dénia (Marina Alta).

A més, es coneixeran les aportacions d'empreses d'enginyeria que han participat en estudis per a la regeneració del litoral, com Ingemed, i companyies que desenvolupen solucions per a frenar la regressió, com Hope & Effort, amb seu a Torreblanca. L'hotel Servigroup Hotel Koral Beach aportarà també les seues perspectives, perquè, com ha assenyalat Isabel Moya, regidora de Platges d'Orpesa, “l'objectiu és abordar les conseqüències de la regressió del nostre litoral tant des del punt de vista mediambiental com pel cost econòmic i social que suposa”.

la Plana Alta Medi ambient Canvi climàtic

També et pot interessar