Greta Thunberg en la COP25: "Cada fracció de grau que aconseguim abaixar importa"
La jove activista sueca acusa els països rics de no estar fent res contra l'emergència climàtica malgrat les bones paraules.
Per fi, després d'un llarg viatge de vint dies en catamaran des d'Amèrica, un trajecte en tren des de Portugal, i cinc dies a la Cimera del Clima de Madrid, Greta Thunberg ha pronunciat la seua esperada intervenció en la COP25. Amb un discurs crític i una pinzellada d'esperança final, la jove activista sueca, una adolescent de només 16 anys, ha fet enrogir els polítics i a les grans corporacions occidentals i els ha acusat de no estar actuant realment per a revertir l'emergència climàtica. Entén que, mentre que els governs no compartisquen la sensació d'urgència amb la població, serà difícil que s'entenga "que patim una crisi real".
"El major perill ara és fer creure que s'està fent alguna cosa quan no s'ha fet res", ha denunciat Thunberg, que ha criticat els tripijocs legals i comptables que, malgrat les bones paraules, fan els països rics per a mantindre el nivell actual d'emissions. Eixe 10% d'estats rics responsable del 50% del C02 que s'ha emés a l'atmosfera, i que acull la majoria de les cent companyies s'atribueix el 71% de les emissions contaminants del planeta. En canvi, els efectes els patiran més els països pobres, ha destacat, per a exigir les potències riques que siguen les primeres a aconseguir un nivell zero d'emissions.
L'activista ha repassat les previsions del panell d'experts internacionals per a evidenciar novament la situació d'emergència en què la investigació científica situa el planeta. Un futur de temperatures asfixiants, arxipèlags desapareguts o poblacions desplaçades per la pujada del nivell de l’aigua, al qual haurà d'adaptar-se la generació de Thunberg. "Digueu-me, per favor, com es pot reaccionar a aquestes xifres i no patir almenys cert nivell de pànic? Com ser conscient que no s'ha fet res i no patir un mínim d'enuig? M'agradaria saber-ho" s'ha lamentat.
“Cada fracció de grau [de temperatura] que aconseguim abaixar importa" ha defés, per a reivindicar la importància els objectius de l'Acord de París que pretenen limitar 1'5 graus la pujada de les temperatures en les pròximes dècades. "Per què és important l'objectiu? Perquè fins i tot amb l’augment de només un grau morirà gent per culpa del canvi climàtic" ha explicat.
Amb tot, hi ha un marge d'esperança. I en opinió de Thunberg, no vindrà dels polítics ni de les corporacions, sinó de la gent, "com sempre". Una opinió pública a la qual ha comminat a pressionar en el dia a dia, i no només amb una votació cada quatre anys. "No hem d'esperar. Nosaltres podem fer el canvi. Nosaltres, la gent", ha dit en el colofó d'un discurs que ha rebut l’aplaudiment atronador dels assistents a l’acte.
Greta, persona de l'any per a Time
Time
Hores després de la presentació la revista Time ha comunicat el nomenament de Greta Thunberg com a "persona de l'any" en reconeixement de la seua lluita contra el canvi climàtic.
"Per fer sonar l'alarma sobre la relació depredadora de la humanitat amb l'única llar que tenim; per mostrar-nos a tots com podria ser quan la nova generació el lidere, Greta Thunberg és la Persona de l'Any 2019 de Time" ha escrit Edward Felsenthal, el director general de la publicació estatunidenca en el seu compte de Twitter.