La grip es quadruplica en sols una setmana i augmenta la pressió als hospitals valencians

El volum de pacients amb infeccions respiratòries creix en totes les àrees de salut i comença a saturar puntualment els serveis d'urgència

L'hospital Verge dels Lliris d'Alcoi ja presenta una altra pressió en urgències / À Punt NTC

L'epidèmia estacional de virus respiratoris enguany ve especialment forta i tensa progressivament el sistema sanitari valencià a mesura que creixen els contagis, sobretot de grip. Cada vegada són més els pacients amb aquestes malalties típiques de l'hivern a les quals, des de fa quatre anys, s'ha afegit la covid-19, i totes juntes omplin les urgències en atenció primària i hospitals. Els professionals sanitaris treballen a estall per a poder atendre tots els casos, especialment els més greus; mentrestant, la Conselleria de Sanitat ha celebrat una reunió d'urgència amb la Direcció General d'Atenció Hospitalària per a avaluar la situació i adoptar les mesures necessàries per a evitar la saturació als centres. No es descarta acudir als recursos privats ni reimplantar l'obligatorietat de la mascareta en espais determinats, com ara els hospitals.

L'últim balanç del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Agudes (Sivira), corresponent a la setmana 52 —del 25 al 31 de desembre—, posa xifres a l'escalada de contagis que s'ha notat a la Comunitat Valenciana després de les festes de Nadal. En a penes un mes, la incidència acumulada per cada 100.000 habitants s'ha duplicat en passar de 811 a 1.501 infeccions registrades en els serveis d'atenció primària, una xifra molt per damunt de la reportada en el conjunt espanyol, que és de 909.

Evolució de la incidència acumulada de les infeccions per virus respiratoris en 2023
Evolució de la incidència acumulada de les infeccions per virus respiratoris en 2023 / Sivira

El virus que més s'està acarnissant amb la població en aquestes dates és el de la grip, que enguany ha tornat amb força després de diverses temporades en què va cedir el protagonisme al SARS-CoV-2: ara ha quadruplicat el volum de casos detectats fins als 551 reportats en l'informe. Fa just una setmana la taxa era de 142,3. El butlletí setmanal del Sivira també reporta una pujada del virus respiratori sincicial en vora un 34%, que té una incidència de 258 casos per cada 100.000 persones. En canvi, la covid-19 retrocedeix un 10% en els darrers set dies i tanca l'any amb una taxa de 222 contagis. El grup d'edat més afectat continua sent el dels menors entre zero i quatre anys, amb una incidència setmanal de 4.501,8 casos per cada 100.000 habitants.

Les autoritats sanitàries pronostiquen que encara no hem arribat al pic de l'onada i que, per tant, encara pujaran més les infeccions. El conseller del ram, Marciano Gómez, vaticinava ahir mateix que la previsió és començar a doblegar la corba d'ací a dues o tres setmanes, entrada la segona quinzena de gener, una vegada superat el cim màxim de contagis.

Aquest repunt en la incidència dels virus respiratoris ha tornat a posar en primera plana imatges que acostumàvem a veure en plena pandèmia, amb ambulatoris i urgències de gom a gom i els llits d'hospital ocupats pels pacients més greus. La mascareta, que va ser l'element estrela durant la pandèmia, ha tornat a aparéixer en les últimes setmanes, encara que de moment en queda limitat l'ús a la voluntat personal.

La pressió assistencial ja és una realitat en molts centres. La incidència d'infeccions respiratòries greus en la xarxa valenciana d'hospitals ha crescut en l'última setmana fins als 37,3 casos, quasi el doble que a Espanya. En concret, l'edat mitjana dels malalts per grip en els hospitals se situa en 73 anys i el percentatge d'ingressos en l'UCI baixa al 5,1%, amb una estada mitjana en crítics de 5,1 dies i quatre d'hospitalització.

La prova de la saturació la trobem aquest dimecres a l'Hospital Arnau de Vilanova de València, ja que tenen ple el servei d'urgències i no hi queden llits lliures perquè ingressen mous pacients, segons dades proporcionades pel sindicat Comissions Obreres. Hi ha "molts" casos de grip, covid i virus intestinal en aquest centre, on tenen previst duplicar el nombre de llits. D'acord amb la mateixa font, a l'Hospital de Sagunt s'atenen ara per ara de mitjana 300 pacients diaris en urgències, cent més del que és habitual, mentre que el d'Elx tenia una ocupació del 96% dimarts, amb una cinquantena d'ingressats per malalties respiratòries agudes. El servei d'Urgències de l'Hospital de Sant Joan d'Alacant ha estat col·lapsat aquests dies i hi ha hagut pacients a l'espera d'un llit: en poques hores el personal d'aquesta unitat ha arribat a atendre més de 400 urgències. El Verge dels Lliris d'Alcoi també presenta una alta pressió i al d'Elda s'ha hagut d'habilitar una unitat polivalent amb nou llits. Mentrestant, a l'Hospital d'Oriola hi havia ahir pacients que hagueren d'esperar més de quaranta hores per a ser ingressats, i el Lluís Alcanyís de Xàtiva té dues plantes completes dedicades a ingressos per grip i covid-19.

També et pot interessar

stats