La Guàrdia Civil intensifica les operacions contra l’extracció il·legal d’aigua

Els agents usen les imatges de dron i els satèl·lits per a detectar pous per on es trauen milions de litres d'aigua dels aqüífers 

Operatiu de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha intensificat les operacions contra l'extracció il·legal d'aigua, en el context d’emergència per sequera que viuen algunes comunitats autònomes. El 2023 s'han detectat més de 1.300 infraestructures il·legals, sobretot pous i sondejos que s'utilitzaven per a extraure sense permís aigua dels aqüífers. En una d'aquestes operacions, a Màlaga, es calcula que s'havien furtat més de 25 milions de metres cúbics d'aigua. 

Els agents de la Guàrdia Civil han usat noves tecnologies com les imatges de dron o fins i tot de satèl·lit per a detectar pous il·legals per on estaven detraent-se milions de litres d'aigua dels aqüífers. En total, hi ha 90 persones investigades per 106 delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, especialment greus en temps de sequera. 

El Seprona ha fet 1.724 inspeccions i ha detectat 1.342 infraestructures il·legals, sobretot pous amagats des d'on en alguns casos es treia aigua per a regar camps de forma irregular o per a abastir les necessitats d'empreses. 

Per proximitat, les operacions que més afecten la Comunitat Valenciana són les que s'han fet a la província de Conca, amb tres detinguts, i a Múrcia, amb díhuit persones investigades per danys contra el medi ambient i usurpació d'aigua. 

També et pot interessar

stats