Guia per a l'admissió escolar del curs 2024-2025: estos són els nous criteris

El decret que regularà el procés recupera el districte únic i dona més pes a les circumstàncies socioeconòmiques de les famílies a l'hora de triar escola

Portada: Unes alumnes al corredor d'una escola / Shutterstock

El ple del Consell ha donat llum verda este dimarts al decret que regularà el procés d'admissió de l'alumnat en les escoles valencianes per al curs 2024-2025. En concret, la nova norma afecta els col·legis públics i concertats del territori que imparteixen ensenyaments d'infantil, primària, ESO i batxillerat, així com els centres d'educació especial. La principal novetat que incorporarà el sistema l'any que ve és la recuperació del districte únic, que abastarà tot el terme municipal. A través d'este mecanisme, el govern bipartit PP-Vox vol garantir la "llibertat" de les famílies a l'hora de triar el centre que millor s'adapte a les seues preferències perquè hi estudien els fills i filles.

El nou model també replanteja els criteris de prioritat per als aspirants i la baremació de les puntuacions, i dona més pes a les circumstàncies socioeconòmiques de les llars que en el sistema anterior. Amb els canvis que introdueix el decret aprovat hui continuen prevalent com a criteris principals tres casuístiques: tindre germans al centre, la proximitat del domicili familiar o el treball dels progenitors o tutors legals i el nivell de renda. Tot i això, hi ha algunes modificacions en este últim aspecte, ja que s'ha decidit incrementar la puntuació de les famílies amb rendes més baixes.

Així funcionarà l'admissió escolar

Germans o germanes al centre

Per cada un dels germans o germanes ja matriculats a l'escola a què es vol accedir, o altres criatures integrants de la família, s'atorguen 15 punts.

Proximitat del domicili

  • Residència o lloc de treball ubicat a l'àrea d'influència del centre: 10 punts
  • Residència o lloc de treball ubicat en àrees limítrofes a l'àrea d'influència del centre: 5 punts

Nivell de renda i ingressos

La principal novetat en este àmbit és que, amb caràcter general, es duplica la puntuació atorgada en funció de la renda per càpita de la unitat familiar per a totes aquelles famílies que no reben la Renda Valenciana d'Inclusió. Per a calcular este epígraf es prendrà de referència l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (Iprem), corresponent a 14 pagues, en relació amb l'exercici fiscal anterior en dos anys a l'any natural en què se sol·licita plaça. Actualment està fixat en 8.400 euros. La puntuació s'assignarà de la següent manera:

  • Renda anual per càpita igual o inferior a la meitat de l’Iprem 7 punts
  • Renda anual per càpita superior a la meitat de l’Iprem i inferior o igual a l’Iprem 6 punts
  • Renda anual per càpita superior a l’Iprem i inferior o igual al resultat de multiplicar l’Iprem per 1,5: 5 punts
  • Renda anual per càpita superior al resultat de multiplicar l’Iprem per 1,5 i inferior o igual al resultat de multiplicar l’Iprem per 2: 4 punts

També es donarà més avantatge en la valoració a les persones destinatàries de la Renda Valenciana d'Inclusió, que sumaran 7 punts.

Conciliació familiar

Si els progenitors o tutors legals de l'estudiant treballen al centre a què el volen inscriure tindran més prioritat i se'ls atorgarà 7 punts en el barem.

Tipus de família

Si acredita la condició legal de família nombrosa:

  • Especial: 7 punts
  • General: 5 punts

Si acredita la condició legal de família nombrosa:

  • Especial: 7 punts
  • General: 5 punts

A més, l'alumnat nascut en part múltiple comptarà amb 1 punt per cada germà o germana nascut en el mateix infantament.

Discapacitat

  • Igual o superior al 65%, en l'alumne/a: 7 punts
  • Entre el 33 % i el 64% en l'alumne/a: 4 punts
  • Igual o superior al 65%, en pares, mares, tutors legals o germans i germanes: 5 punts
  • Entre el 33 % i el 64% en pares, mares, tutors legals o germans i germanes: 3 punts

Famílies d'acollida

Una altra de les novetats del procés d'admissió rau en la sol·licitud de plaça a la Comunitat Valenciana per primera vegada o per canvi de localitat de residència. Així, es puntuarà amb 15 punts per cada un dels germans o germanes, o altres xiquets, xiquetes o adolescents integrants de la família d'acolliment o guardadora amb finalitats d'adopció.

Estudis de música o dansa

Com a novetat, l'alumnat que curse alhora ensenyaments reglats de música o de dansa i ensenyaments d'educació secundària obligatòria o batxillerat i que no sol·licite —o bé no li corresponga— l'admissió atés el criteri de prioritat tindrà 2 punts.

Esportistes d'elit

L'alumnat que acredite la condició d'esportista d'elit, d'alt nivell o d'alt rendiment, així com de personal tècnic, entrenador, arbitral i jutge d'elit de la Comunitat Valenciana, i que no sol·licite —o bé no li corresponga— l'admissió atés el criteri de prioritat tindrà 2 punts.

Punt especial del centre

El decret recupera la possibilitat que cada escola o institut puga assignar un punt a l'alumnat en una circumstància específica determinada pel consell escolar, en el cas dels col·legis públics, o per la titularitat dels centres privats concertats.

Altres circumstàncies de prioritat

El decret estableix que també tindran preferència en l'accés als centres:

  • L’alumnat que haja de canviar de residència per causa de violència de gènere o de terrorisme.
  • L’alumnat que haja de canviar de residència per desnonament familiar o per altres situacions greus d’exclusió social acreditades.

Admissió telemàtica

El nou procediment d'inscripció a les escoles valencianes serà íntegrament telemàtic i inclourà la possibilitat de facilitar l'accés als usuaris que no disposen de coneixements o mitjans. D'altra banda, s'estableix una fase extraordinària per als sol·licitants que no han obtingut plaça en el procediment ordinari i una fase contínua per a millorar la gestió de l'escolarització sobrevinguda.

També et pot interessar

stats