Guillem Agulló, record a la lluita contra l'extrema dreta
Aquest 11 d'abril es compleixen 26 anys des que un grup de neonazis va assassinar el jove de Burjassot.
Guillem Agulló va morir als 18 anys d'una punyalada al cor. Aquest 11 d'abril es compleixen 26 anys des que un grup de neonazis va acabar amb la vida del jove de Burjassot. Després de la pallissa mortal, van marxar cantant el "Cara al sol".
"No hi havia manera d'entrar en la discussió del debat polític", va denunciar en declaracions a À Punt el pare, també anomenat Guillem Agulló, que feia referència a la militància del fill en moviments antifeixistes. El pare de la víctima recorda molt sovint les amenaces continuades a la seua família, així com la vinculació de l'assassí confés a partits d'ultradreta.
La sentència va condemnar Pedro Cuevas a 14 anys de presó -en va complir només quatre- per un delicte d'homicidi, mentre que els altres quatre acusats de l'agressió van ser absolts. "No és comprensible que en l'Espanya democràtica hi haja partits polítics que encara no condemnen l'extrema dreta", va manifestar Anna López, doctora en Ciències Polítiques, en un vídeo d'homenatge al jove quan es va complir un quart de segle de l'assassinat.
En el 25é aniversari de la seua mort, el passeig central dels Jardins de Vivers de València van ser dedicats a Guillem Agulló, celebració emmarcada en una jornada per a reivindicar a totes les víctimes del feixisme. I dos anys abans, Enric Morera, llavors president de les Corts, va llegir una declaració institucional signada per tots els grups parlamentaris, en memòria d'un crim "per combatre el racisme i la violència feixista" que va sacsejar la societat valenciana i amb el compromís institucional de combatre els delictes d'odi.