Què haguera passat si Einstein haguera nascut dona?
L'efecte Matilda també ha invisibilitzat durant anys les dones científiques valencianes.
“T'imagines què hauria passat si Einstein haguera nascut dona? Doncs que probablement hui no sabríem qui és Einstein”. Així es presenta #NoMoreMatildas, una campanya de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues que busca denunciar les conseqüències de l'efecte Matilda. Un fenomen que, durant anys, també ha invisibilitzat les dones científiques valencianes.
Què es l'efecte Matilda?
Accedeix a la campanya #NoMoreMatildas.
L'efecte Matilda és el fenomen pel qual els mèrits dels descobriments i les investigacions se'ls emporten els homes, a pesar d'haver sigut realitzats per dones. Rep aquest nom en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista que va denunciar-ho.
L'absència de referents és molt nociva, ja que, com afirma l'associació autora de la campanya, “té un impacte en les aspiracions professionals de les xiquetes que es tradueix en una menor presència en les carreres STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
#NoMoreMatildas recupera aquestes figures femenines i les porta als llibres de text perquè desperten, amb el seu exemple, les seues troballes i aportacions, la vocació científica de totes aquestes xiquetes a qui, fins hui en dia, s'ha fet pensar que la ciència era cosa d'homes.
Set dones científiques valencianes que hauríem de visibilitzar
Les dones representen només el 41% de la comunitat científica i del personal d'enginyeria de la Unió Europea. Cap dona es lliura de patir l'efecte Matilda i és per això que volem aprofitar la campanya #NoMoreMatildas per a donar veu a algunes de les dones científiques de l'actualitat valenciana. A través del programa Vides de ciència, À Punt Mèdia obri les portes dels laboratoris valencians i descobreix la vida de les científiques més enllà de l'àmbit professional. En destaquem les següents:
Pilar Roig
La ciència i l'art van de la mà. Una bona mostra és la “Capella Sixtina valenciana”, de la qual Pilar Roig és la restauradora científica. Més sobre aquesta catedràtica i investigadora de la Universitat Politècnica de València, ací.
Bàrbara Hernando
Bàrbara Hernando és biotecnòloga de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I i ha revolucionat la investigació sobre el càncer de pell. A més, és atleta professional. En Vides de ciència ens conta com aplica al laboratori les qualitats que li dona l'esport.
Anna Lluch
És el principal referent mèdic en oncologia, sobretot del càncer de mama. És la cap del Servei d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic de València, on ha tractat més de 12.000 pacients. Escolta l'entrevista que li ferem a l'excepcional Anna Lluch en Vides de ciència.
María Jesús Vicent
És investigadora al Centre d'Investigació Príncep Felip. Va estudiar Química, però es dedica a la nanomedicina. És una científica de prestigi internacional. Escolta l'entrevista que li férem en Vides de ciència ací.
Maribel Acién
Maribel Acién és ginecòloga a l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant, investigadora a la Universitat Miguel Hernández i directiva de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia. Treballa en la patent d’una pròtesi de vagina, un projecte que ha premiat el MIT (Institut de Tecnologia de Massachusetts). Coneix-la millor en el podcast següent.
Puri García
Cuina, innovació, ciència, nutrició, la genètica dels aliments... Aquest és el món de Puri García, que destaca per la passió amb què treballa. Coneix la fundadora de l'escola Valencia Club Cocina en Vides de ciència.
Lucía Hipólito
Lucía Hipólito ens va obrir les portes del seu laboratori i de la seua casa en Vides de ciència. Investiga el dolor i les addiccions a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i col·labora amb la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València. Més sobre aquesta neurocientífica, ací.