Has ressintonitzat els canals de la TDT? À Punt, al 9
El 7 d'octubre alguns canals de la TDT es desplacen de freqüència i caldrà ressintonitzar-los.
Aquest dimecres 7 d'octubre es produirà el cessament d'emissions d'alguns canals en les seues antigues freqüències de la TDT a la Comunitat Valenciana per l'alliberament del segon dividend digital, que permetrà el pròxim desplegament de xarxes ultraràpides 5G en la banda de 700 MHz. Aquest canvi no implicarà l'aparició ni desaparició de canals de televisió, que simplement es desplacen de freqüència, ni l'obsolescència de televisors ni descodificadors de TDT, però sí que obligarà a ressintonitzar el televisor amb el comandament, ja que es deixarà d'emetre en els canals actuals.
Amb motiu de la implementació de la tecnologia 5G, algunes cadenes de televisió han canviat de freqüència. Per això els ciutadans han hagut de ressintonitzar els seus televisors per a trobar les cadenes en la nova freqüència.
En el cas d'À Punt aquest canvi sols ha afectat les poblacions de la província de València i Castelló, que ha passat al canal 29 i 38 respectivament. A la província d'Alacant, À Punt està en el canal 25 de la TDT. Des d'aquesta casa s'ha impulsat una campanya “À Punt, al 9” perquè els valencians memoritzen À Punt en el canal 9 del seu comandament.
En alguns edificis no serà necessari adaptar les instal·lacions de recepció del senyal de televisió, però n’hi ha d'altres en què sí. En qualsevol cas, no hauran d'assumir cap cost, ja que podran sol·licitar les ajudes previstes pel govern central, que ha consignat 145 milions d'euros per a aquest fi. En total, es calcula que a la Comunitat Valenciana 128.872 edificis on resideixen 3.026.168 persones hauran d'adaptar les seues instal·lacions durant el procés del segon dividend digital.
Les comunitats interessades trobaran la informació relativa a aquestes subvencions de ressintonització en el web específic del Ministeri d'Economia. Per a adaptar-se a aquest procés, que es va iniciar al juliol, caldrà la intervenció d'un instal·lador de telecomunicacions que estiga registrat en la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital. Ara bé, els habitatges unifamiliars i els edificis comunitaris més menuts no es veuran afectats pel canvi.
Si no saps si t’afecta el segon dividend digital, ací et responem als dubtes més freqüents:esponem als dubtes més freqüents
Què el segon dividend digital?
Es coneix com a segon dividend digital el conjunt de freqüències entre 694 MHz i 790 MHz (banda 700 MHz) que cal alliberar (buidar o desocupar) perquè puguen ser utilitzades per al desplegament dels serveis 5G.
Com m'afectarà al segon dividend digital?
L’impacte dependrà de la zona i també del tipus d’immoble. En els habitatges individuals, aquesta mesura pràcticament no tindrà cap efecte, ja que només caldrà resintonitzar el televisor amb el comandament.
Independentment del tipus d’equip de recepció de senyal dels edificis, tothom haurà de resintonitzar els televisors per a poder gaudir de l’oferta completa de la TDT després que acabe el període de difusió simultània (simulcast).
L’alliberament del segon dividend digital no implicarà que apareguen o desapareguen canals de televisió, ja que simplement es desplacen de freqüència, ni l’obsolescència dels televisors o dels descodificadors de TDT, que continuaran sent vàlids.
Què he de fer?
Cada àrea geogràfica es veurà afectada de manera distinta, haurà de canviar un nombre diferent de canals o només resintonitzar els televisors i tindrà un termini diferent per a fer el canvi a partir d’una data concreta.
El canvi de freqüències requerirà l’adaptació de les infraestructures de recepció col·lectiva dels edificis. Tampoc tots els edificis d’habitatges hauran de fer adaptacions. En quedaran exclosos, per exemple, els habitatges unifamiliars i els edificis comunitaris amb menys habitatges.
D’altra banda, als edificis on sí que s’hagen de fer adaptacions, aquestes diferiran en funció del tipus d’infraestructura que hi havia instal·lada. Més concretament, als habitatges amb sistema de recepció d’antena individual, només s’haurà de resintonitzar el televisor. On l’antena siga col·lectiva, caldrà contactar amb un instal·lador registrat perquè realitze les adaptacions necessàries.
Com puc saber quin tipus d'adaptació ha de fer la meua comunitat de veïns?
Et pots posar en contacte amb un dels instal·ladors de telecomunicacions registrats. El directori de contacte es pot consultar en el registre d’empreses instal·ladores de telecomunicacions de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital (SEAD). La llista completa la trobaràs en el web de la Secretaria d’Estat i en www.televisiondigital.gob.es. Per a més informació, posa’t en contacte amb l’ajuntament del teu municipi o bé telefona a un dels dos números del servei d’atenció a l’usuari, 901 201 004 i 910 889 879.
A qui he de telefonar perquè em faça la instal·lació?
Un instal·lador de telecomunicacions registrat farà l’adaptació requerida. Serà l’administrador de la finca o el president de la comunitat de veïns qui s’haurà de posar en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions registrat. És recomanable que sol·licites diferents pressupostos a més d’un instal·lador.
Quan caldrà fer l'adaptació?
Com més prompte millor, una vegada comence el procés a la teua zona geogràfica. Per tal de facilitar la transició i minimitzar l’impacte per a la ciutadania, durant un temps les cadenes de televisió emetran simultàniament a través de la freqüència nova i de l’antiga (difusió simultània, simulcast).
La finalitat de la difusió simultània és garantir que tingues temps d’adaptar-te al nou canal i pugues disfrutar de la televisió digital sense interrupcions durant el procés d’alliberament del dividend digital.
És necessari canviar l'antena?
No, no cal, però sí que és necessari resintonitzar el televisor i, en alguns casos, adaptar les instal·lacions de l’antena col·lectiva de l’edifici que amplifiquen la recepció dels canals emesos.
He de tornar sintonitzar els televisors obligatòriament?
Sí, la resintonització és obligatòria si no vols perdre l’oferta televisiva.
Quantes vegades caldrà resintonitzar els televisors?
Per regla general, només una vegada. Per aquest motiu recomanem que es resintonitzen al final del procés de difusió simultània (simulcast). En qualsevol cas, si algú deixara de rebre un canal, pot tornar a resintonitzar el televisor per a continuar rebent-lo.
Què passa si no faig l'adaptació?
Si no realitzes les accions pertinents, no podràs veure tots els canals que han canviat de freqüència. Depenent de la zona on visques, el nombre de canals serà més o menys elevat.
Què he de fer si mire la televisió a través d'una plataforma digital o un codificador?
Si mires la televisió a través de plataformes digitals com Movistar+ o Vodafone TV, no hauràs de fer res. Podràs gaudir d’À Punt en el dial 9 com sempre. En canvi, si eres usuari d’Orange TV, hauràs de resintonitzar el televisor a través del codificador de l’operador.