Hasel demana de nou la suspensió de la seua condemna
El raper haurà d'ingressar els pròxims dies a la presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la monarquia.
El raper Pablo Rivadulla Duró, conegut com Pablo Hasel, ha llançat l'últim intent perquè l'Audiència Nacional suspenga l'execució de la seua condemna de nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la monarquia, quan falten pocs dies perquè es complisca el termini perquè ingresse a la presó.
Segons informen fonts jurídiques, aquest divendres venç el termini de deu dies que el tribunal va donar a Hasel per a entrar voluntàriament a la presó, un ingrés que el raper lleidatà ha reiterat que no farà, i en aquest cas la sala hauria de dictar una orde de detenció contra ell.
El tribunal va rebutjar fa unes setmanes suspendre l'execució de la segona condemna de Hasel, una decisió que la seua defensa ha recorregut recentment en un escrit del passat 4 de febrer.
En el recurs de súplica, que no suspén l'orde d'ingrés a la presó, la defensa al·lega la “gran alarma social” que ha generat la condemna i “que diferents entitats i personalitats de l'àmbit jurídic (...) anticipen una més que probable censura nacional i internacional del Regne d'Espanya” ”per la seua entrada en la presó, donada “la seua dedicació artística i els fets imputats”.
Creu que la sala no ha fet “una valoració correcta” del cas i argumenta que els fets pels quals ha d'entrar a la presó van començar al març de 2014, un any abans que es dictara la primera condemna ferma contra ell per enaltiment del terrorisme, de manera que “en el moment que s'inicia la comissió”, ell “mancava d'antecedents penals”.
L'Audiència, en contra del criteri de la Fiscalia, va rebutjar suspendre la segona condemna de Hasel donat el seu “historial delictiu” i va afirmar que ni les seues “circumstàncies personals”, ni la naturalesa dels fets, ni la seua conducta “poden fer-lo mereixedor de tal benefici”.
Hasel va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per enaltir en les seues cançons el terrorisme d'ETA, els Grapo, Terra Lliure o Al-Qaeda, castic que l'Audiència sí que va deixar en suspens. El 2018 va tornar a ser jutjat pel mateix delicte i un altre d'injúries a la monarquia i a les forces de seguretat. Al principi va ser condemnat a dos d'anys de presó, però l'Audiència va rebaixar la pena a nou mesos, que el juny passat va ratificar el Tribunal Suprem en una sentència que va comptar amb el vot particular discrepant de dos dels cinc magistrats.
Arran del seu cas, més de 200 artistes i grups, entre ells Pedro Almodóvar, Joan Manuel Serrat, Javier Bardem, Fernando Trueba o Vetusta Morla, han signat un crític manifest en el qual reclamen la seua llibertat.
El govern va informar ahir a la nit que plantejarà una revisió dels delictes relacionats amb excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió, de tal manera que els comesos en el context de manifestacions artístiques, culturals o intel·lectuals, no tinguen un castic penal.