Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Ens hem de preocupar per si el fort repunt de covid a la Xina arriba a Espanya?

Hem preguntat a diversos experts per veure com s’ha arribat a aquesta situació al país asiàtic i si seria extrapolable al nostre territori

Personal sanitari atén un pacient a l'UCI, en una imatge d'arxiu

Cues als hospitals i també als serveis funeraris a la Xina. El gigant asiàtic viu la pitjor onada de covid en la història d'aquesta malaltia. Per què? Hem preguntat a diversos experts per veure com s’ha arribat a aquesta situació i si ens hauria de preocupar a Europa.

“Respon a com han gestionat ells prèviament la pandèmia. No tenen immunitat natural perquè l'estratègia Covid 0 ha fet que la infecció no haja corregut com en altres països i no hi ha una bona immunitat artificial”, és la resposta d'Alfredo Corell, catedràtic d’Immunologia.

Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, dona més raons per les quals la Xina està patint aquesta sitació: “Les vacunes xineses tenen una efectivitat al voltant del 50% i la població gran no està ben vacunada”.

Però, així i tot, les pressions internes han forçat la fi de les restriccions, també per a viatjar. Hem de tindre por la resta de països? Per a Macip “és una situació alarmant, però no tant per als països que estem ben vacunats”. En la mateixa línia Alfredo Corell creu que no és una situació preocupant: “En principi amb la immunitat que tenim al nostre país és molt difícil que una allau de ciutadans de procedència xinesa poguera posar-nos en escac i mat”.

José Tuells, professor de salut pública de la Universitat d’Alacant, fa èmfasi en les mesures que podrien utilitzar-se per precaució: “Demanar un test a les persones que venen de la Xina, importantíssim, 24 o 48 hores abans i demanar el carnet de vacunació”.

Tots els experts consultats per À Punt s'han mostrat a favor dels controls. Més encara si es té en compte que la variant dominant a la Xina, l'òmicron BF7, no està tan estesa a Occident.

“El cas de la Xina ens recorda que pandèmia no s’ha acabat, la pandèmia està en marxa, el virus no és lleu ni de bon tros, s’està preveient que la Xina tindrà un milió de morts en els pròxims mesos”, recorda Salvador Macip.

Espanya ja ha anunciat que seguirà les directrius que la Unió Europea anunciarà de manera imminent.

També et pot interessar