Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

"Ens hem sentit desprotegits, la gent està buscant-se la vida per a eixir del Marroc"

Arriben a Manises els primers valencians atrapats al Marroc després del tancament sobtat de les fronteres per a frenar la nova variant òmicron

D'esquerra a dreta, Javier Pérez i Ángela Nebot, només arribar a l'aeroport de Manises / À Punt NTC

L'aeroport de Manises ha rebut els primers vols comercials amb valencians que feia dies que estaven atrapats al Marroc després de la decisió de Rabat de tancar les fronteres per a evitar la propagació de la variant òmicron. Més que un trajecte narren una autèntica odissea, desemparats, movent-se per aeroports buscant connexions internacionals a través de tercers països i pagant una fortuna.

Entre els que aquest dijous han xafat l'aeroport valencià hi ha Javier Pérez i Ángela Nebot, que han tardat dia i mig a completar el trajecte des de Marràqueix a Manises, a través de dos vols, amb nit inclosa a París, i l'única possibilitat de viatjar en classe primera. La factura econòmica supera els mil euros; a l'emocional no s'atreveixen a posar-li preu.

"Ens hem vist perduts, sense ajuda del consolat. Hui dia no ens ha contactat ningú" ha explicat al programa A la Ventura Ángela Nebot, que xifra en més de 300 espanyols les persones que continuen atrapades i assegura que "la gent està buscant-se la vida" i organitzant-se a través de grups de Whatsapp.

Set avions per a repatriar espanyols

"La gent s'ha mogut com ha pogut i sort. No hi ha organització, no ens han cridat ni dit res. En sentim molt desprotegits. Nosaltres hem tingut sort d'eixir directament de Marràqueix, que és un aeroport fantasma. Estiguérem parats dins l'avió 35 minuts i pensàvem que ens quedàvem allà", recorda Javier Pérez.

Aquest dijous l'ambaixada espanyola ha noliejat el primer de set avions contractats fins al pròxim 12 de desembre per a repatriar les persones atrapades. Preocupats pel silenci diplomàtic, ni Pérez ni Nebot han esperat que l'ambaixada donara senyals de vida. Com ells, altres espanyols se l'han jugada desplaçant-se a altres aeroports del país però amb menys sort, ja que no han pogut agafar cap vol.

"Hi ha gent que s'ha desplaçat des de Marràqueix a Casablanca i han aconseguit un vol via Madrid amb una companyia d'Aràbia, però també gent esperant un codi d'Ibèria que encara no els ha arribat", explicat Pérez.

Lamenten aquest retard en la resposta espanyola en comparació amb altres països, com França, Bèlgica o Israel, que porten almenys un dia d'avantatge per a repatriar els seus nacionals.

l’Horta

També et pot interessar