Per què no hi ha Nolotil a la farmàcia?

Darrere d'aquesta situació estaria la decisió de les farmacèutiques de desviar medicaments a altres mercats europeus on els venen a major preu.

Els farmacèutics estan preocupats pel desabastiment d'alguns medicaments comuns
Els farmacèutics estan preocupats pel desabastiment d'alguns medicaments comuns

El conegut fàrmac contra el dolor sí que el venen a les farmàcies però "no en totes i no sempre n'hi trobes". Hi ha un problema de desabastiment, com ens explica Julia, farmacèutica a València. El que fan els metges davant d'aquesta situació és receptar el metamizol, fàrmac genèric, que conté el principi actiu que elimina el dolor, però sense marca comercial. 

En el Col·legi de Farmacèutics de Castelló constaten el degoteig o la mancança de determinats medicaments si són d'ús freqüent. Sergio Marco, president d'aquest organisme oficial, assenyala: "Des dels darrers anys és una situació que es dóna sovint i amb tota classe de medicaments, cosa que genera certa intranquil·litat". 

L'exemple del Nolotil seria la punta de l'iceberg d'una estratègia comercial de les farmacèutiques. Els fabricants podrien estar desviant les partides cap a altres mercats. Tant Sergio Marco com Julia sospiten que es deu a una qüestió econòmica, encara que no hi ha una explicació oficial: "A Espanya els medicaments són més barats que en altres països europeus i s'estimarien vendre'ls allí", coincideixen tots dos. 

El problema s'agreuja quan el medicament que escasseja té poques alternatives, com l'antiarítmic Trangorex. A Castelló, afirma Sergio Marco, "ara mateix el número 1 per desabastiment és el Carduran Neo; el segon, el Nolotil, gràcies al fet que tenim fabricants que treballen el principi actiu i podem donar alternativa al pacient".

L'Agència Espanyola del Medicament i la Conselleria de Sanitat s'encarreguen de fer un seguiment dels medicaments que es troben en el mercat espanyol i autonòmic. Els informes sobre els que no es poden trobar amb regularitat, arriben puntualments als col·legis de farmacèutics. 

A més, les farmàcies disposen d'un sistema nacional que permet comunicar qualsevol incident d'aquest tipus als diferents col·legis. "Quan vénen els usuaris i no tenim el medicament en estoc,

el demanem als distribuïdors. Quan ens diuen que no en tenen, comuniquem la falta", explica el president dels farmacèutics castellonencs. Són informes mensuals i de vegades, "nosaltres anem per davant de l'administració a l'hora de detectar els problemes", afegeix Marco. 

Aquest sistema d'informació permet als metges receptar medicaments alternatius. "Sempre hi sol haver algun substitut", explica Sergio Marco. En cas d'un desabastiment total i sense substitut, el Ministeri de Sanitat activa un mecanisme d'emergència per tal de trobar directament en l'estranger una partida del fàrmac que falta. 

També et pot interessar

stats