La història vacunal de qualsevol pacient estarà disponible en tot l’Estat

Una nova eina permetrà que el personal sanitari puga consultar els antecedents d’immunització de cada usuari, independentment de la comunitat autònoma

Una dona es vacuna en centre de salut a València
Una dona es vacuna en centre de salut a València / Europa Press

Els ciutadans podran conéixer la seua història vacunal, independentment de la comunitat autònoma en la qual se li haja administrat i si s'ha fet en el sistema sanitari públic o privat. Així s’estableix en l'esborrany del projecte de reial decret que regula el Sistema d'Informació de Vacunacions i Immunitzacions (Sivain), que ha publicat este dilluns el Ministeri de Sanitat per a sotmetre'l a audiència i informació pública i que tots els interessats puguen fer aportacions fins al 4 d'octubre.

El Sivain és l'eina que permetrà recollir les dades de les vacunes administrades a Espanya i altres fàrmacs específics utilitzats per a la immunització passiva, siga en la comunitat que siga, per a així conéixer amb més detall l'estat immunitari de la població. Així, els ciutadans podran conéixer el seu historial de vacunacions i també el personal sanitari podrà consultar els antecedents vacunals de cada usuari, la qual cosa donarà major garantia de seguretat al pacient.

Actualment, els registres de vacunació i immunització a Espanya presenten una marcada heterogeneïtat entre les comunitats autònomes, tant en els mètodes de recollida i gestió de dades com en els indicadors que se n'obtenen. Esta situació, segons Sanitat, dificulta el monitoratge a escala estatal, que actualment es basa en sol·licituds de dades individuals dues vegades a l'any.

Amb este sistema el que es pretén és aconseguir una major cohesió en el desenvolupament dels programes de vacunació. Per a aconseguir-ho, el ministeri que dirigeix Mónica García ha destinat en 2022 més d'11,2 milions d'euros, i el 2024 està previst sumar-ne cinc milions més.

També et pot interessar

stats