Dos historiadors busquen el rastre de deu castellonencs desapareguts a Mauthausen
A través de llistes telefòniques, cens de l’època i les xarxes socials, tracten de trobar els familiars per a reconstruir la seua història
Fins a 27 veïns de la Plana Alta van viure un infern entre els murs del camp de concentració nazi de Mauthausen, a l’Alta Àustria, l’últim que va ser alliberat. Com els seus companys, convertits en pell i ossos, van patir la temuda escala de la mort. Ara, dos historiadors de Castelló, José Francisco Albelda i Lara Cardona, han iniciat una recerca per a trobar les famílies d’aquestes persones, però encara no han aconseguit contactar amb deu d’elles.
El seu objectiu és donar veu a aquella tortura, recordar els deu homes desapareguts i escriure la seua història perquè no s'oblide mai. “Són persones que van lluitar per la llibertat, per la democràcia i per tot el que hui en dia som a Europa” ha explicat Albelda, qui ha realitzat amb la seua companya un treballs intens de recerca.
“Hem buscat pel cens de l'època, llistes telefòniques i també casa per casa, tocant al timbre"' ha assegurat Cardona. Volen parlar amb els familiars no només per a contrastar informació, sinó també ajudar els familiars a saber què va passar amb els seus avantpassats.
El seu últim intent per a contactar amb aquestes deu famílies ha sigut per xarxes socials, amb l’esperança d'aconseguir reconstruir la història dels desapareguts.
Precisament aquest dijous es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, el 27 de gener de l’any 1945. Segons els registres, més de 600 valencians van ser deportats a diferents camps. Un infern que ha deixat empremta en la memòria i no ha de quedar en l'oblit, perquè les pàgines més fosques de la humanitat cal il·luminar-les perquè no es tornen a repetir.