Els homes cobren un 21,6% més que les dones a la Comunitat Valenciana
La bretxa salarial a la Comunitat Valenciana se situa per damunt de la mitjana espanyola i s’agreuja amb la pandèmia.
Aquest dilluns se celebra el Dia Europeu per la Igualtat Salarial, jornada dedicada a reivindicar l'erradicació de la bretxa salarial, és a dir, la diferència que hi ha de mitjana entre els salaris bruts per hora d'homes i dones.
Segons un informe elaborat per l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (Evap), a la Comunitat Valenciana la bretxa salarial se situa en el 21,6%, un 0,2% més que al conjunt de l’estat espanyol.
L’informe, elaborat amb dades de l'Institut Nacional d’Estadística i Eurostat, té un desfasament de dos anys i, per tant, no és un reflex de la situació actual, sinó de la de l'any 2018.
Per a Eva Blasco, presidenta d’Evap, aquesta és una de les principals reivindicacions. “Necessitem estadístiques adequades i actualitzades per a poder actuar en conseqüència i atacar el problema de la desigualtat salarial.”, ha assegurat a À Punt.
Des que hi ha dades, a partir de l’any 2008, la bretxa salarial a Espanya s’ha situat entre el 20% i el 25%. Al nostre territori aquest percentatge sempre ha evolucionat per damunt de la mitjana espanyola i, encara que en els últims anys la tendència ha sigut a la baixa, la reducció és “lenta i poc significativa”, afirma Eva Blasco. En 2018 la bretxa salarial s’ha reduït en un 0,8% respecte de l’any 2017.
Per comunitats autònomes, Balears (13,72%), Canàries (14,7%) i Extremadura (17,54%) són les que presenten menor bretxa salarial. En canvi, Astúries (29,26%), Aragó (24,65%) i Andalusia (24,44%) les que més. La Comunitat Valenciana és l'octava amb menor bretxa salarial.
Altres aspectes en què incideix l'informe d’Evap són la diferència que s'observa entre el sector privat (16,2%) i el públic (10%) i l’edat, ja que les treballadores de 55 a 64 anys cobren un 18,2% menys que els homes, mentre que les de 25 a 34 anys, un 4,6% menys.
Per sectors, la construcció (5,2%), l’educació (5,3%) i el transport i l’emmagatzemament (10,6%) és on menys desigualtat salarial hi ha. Per contra, les activitats administratives i serveis auxiliars (32,2%), “altres” serveis (31,4%), les activitats científiques i tècniques (30,7%) i les activitats sanitàries i serveis socials (28,02%) són els sectors amb la bretxa salarial més elevada.
La pandèmia agreuja la desigualtat laboral que pateixen les dones
L'informe mundial sobre salaris de l’Organització Internacional del Treball (OIT) indica que, en el primer semestre de 2020, la reducció dels salaris de les dones (14,9%) va ser un 3,6% major que la reducció dels salaris dels homes (11,3%).
D’altra banda, segons l'INE, en el tercer trimestre de 2020, la taxa d'atur de les dones (18,39%) era un 4% major que la dels homes (14,39%). Això s’explica perquè “molts dels sectors més perjudicats per aquesta crisi tenen taxes altes d'ocupació femenina. És el cas dels subsectors turístics o del comerç, un dels més castigats”, assenyala Eva Blasco, presidenta d’Evap.
“Per tot això, estem convençudes que les dones són les grans damnificades de la pandèmia”, diu Eva Blasco, que a més defén que la solució no està només en mans de les empreses, sinó que “es tracta d’un treball de totes les parts de la societat: empreses, sindicats i institucions”.