Cada hora s'abandonen 33 gossos i gats a Espanya

Vora 81.000 animals de les protectores no trobaren llar el 2023

L'adopció de gossos disminueix a valors d'abans de la pandèmia
L'adopció de gossos disminueix a valors d'abans de la pandèmia / ShutterStock

Les xifres d'abandonament de gossos i gats es mantenen estables, amb un lleuger descens, però les de les adopcions són preocupantment baixes, fet que té com a conseqüència que milers d'animals no aconseguisquen abandonar les protectores cada any, quasi 81.000 el passat.

El Dia Mundial de l'Animal sense Llar se celebra el 17 d'agost amb la finalitat de donar solució al problema de tots els animals domesticables que es troben al carrer. Segons un estudi de la Fundació Affinity, les protectores o centres d'acollida van arreplegar 286.682 animals a Espanya el 2023, dels quals quasi el 60% eren gossos i el 40%, gats.

Menys abandonaments, però menys adopcions

La xifra d'abandonaments d'animals de l'últim any és lleugerament inferior a la de l'any anterior i s'ha mantingut estable en els últims quatre períodes registrats en termes generals. En canvi, hi ha altres dades no tan positives. Per exemple, el nombre de felins abandonats amb una perspectiva major, des del 2014, suposa un increment d'un 12,5%. A més, encara que la tendència dels abandonaments siga a la baixa, el percentatge d'animals sense llar que finalment són adoptats també decreix. En este cas, els gossos registren pitjors dades d'adopció i, a pesar que el 2021 es va aconseguir superar el 50% dels gossos adoptats, esta xifra ha tornat a descendir i ha arribat al nivell d'abans de la pandèmia, amb un 45%.

Prop de la meitat dels animals que es recullen finalment són adoptats
Prop de la meitat dels animals que es recullen finalment són adoptats / Fundació Affinity

La pèrdua d'interés i els naixements no desitjats, les principals excuses de l'abandonament

A pesar de la creença popular, l'abandó del gos no està marcat estacionalment durant l'estiu, segons afirma Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity. En l'actualitat, l'arribada dels cans a les protectores té un comportament similar durant tot l'any, en canvi, els gats sí que solen ser abandonats durant l'estiu a causa de l'estacionalitat de la seua reproducció durant els mesos centrals de l'any. Així, durant 2023, el 44,6% dels felins que arribaren a les protectores ho van fer entre els mesos de maig i agost.

Els motius d'abandonament solen ser recurrents. La llista d'estes causes està encapçalada per cadellades no desitjades (15%), pèrdua de l'interés per l'animal (13%), problemes de comportament de l'animal (12%), la fi de la temporada de caça (11%) o factors econòmics (10%).

Principals motius d'abandonament d'animals
Principals motius d'abandonament d'animals / Fundació Affinity

També et pot interessar

stats