Els hospitals valencians extremen les restriccions d'accés per a minimitzar el risc de contagi

El General de Castelló, el de la Plana i el de Vinaròs suspenen preventivament les visites als pacients i limiten l'entrada d'acompanyants.

Hospital de la Plana, a Vila-real

Els dos indicadors dels serveis assistencials a la Comunitat Valenciana que contempla el Ministeri de Sanitat per a valorar el risc de transmissió de la Covid-19 ja estan en nivell alt. Tant l'ocupació de llits en hospitals com en unitats de cures intensives (UCI) per part de pacients infectats amb el virus sobrepassa els llindars fixats en cadascuna, del 10 i el 15%, respectivament.

La propagació de la pandèmia continua descontrolada al territori i aquest dijous ha superat per quarta vegada en una setmana el miler de positius diaris. A més, hi ha 1.061 persones hospitalitzades, de les quals 158 estan en UCI. Davant aquestes xifres, alguns hospitals han estan extremant preventivament les restriccions d'accés als centres, amb l'objectiu de reduir el risc de contagi del personal i dels pacients i intentar alliberar pressió del sistema sanitari.

A les comarques del nord, l'Hospital General de Castelló, el de la Plana de Vila-real i el Comarcal de Vinaròs han suspés les visites als malalts ingressats i han limitat al mínim imprescindible l'entrada d'acompanyants. Hi ha excepcions en aquest segon supòsit, com ara els casos de persones dependents, xiquets, o que no es puguen valdre per si mateixes. “No som partidaris d'aquesta mesura, però és imprescindible ara mateix”, ha defés el gerent de l'Hospital General de Castelló, Ricardo Tosca. Segons ha puntualitzat, moltes de les infeccions que s'han produït en aquest centre sanitari provenen de persones visitants o acompanyants. “Hem de controlar l'accés, si no, es dispararà la incidència”, ha afegit.

L'actualització diària de la Conselleria de Sanitat Universal evidencia que la incidència del virus està pujant a les comarques del nord. Aquest dimecres es van detectar quatre brots nous, un a Vila-real i tres a Vinaròs, amb un total de 24 persones contagiades. Ajutaments com el de Nules, Benicarló o l'Alcora, on esperen el resultat de 80 PCR, també han aprovat mesures restricives per a frenar els contagis.

La situació és més complicada encara a les comarques del centre i el sud. El fet que hi haja més població provoca que la transmissió s'haja descontrolat més ràpidament, per això els hospitals del nord auguren que l'escenari empitjorarà d'ací a quinze dies, ha explicat el gerent del de Castelló.

L'augment de la pressió assistencial ja ha impactat de nou en els quiròfans de molts hospitals, com ja va passar en la primera onada. Al Clínic de València, a l'Arnau de Vilanova i al d'Elx, entre altres, estan suspenent aquest mes les operacions programades no urgents que requereixen ingrés i han reservat les sales i els equips per a intervencions urgents o inajornables, per exemple, tumoracions i càncers. També es mantenen la majoria de cirurgies locals que no ocupen llits.

Els hospitals de les comarques del sud també estan al límit. El Comarcal del Baix Segura s'ha vist obligat a revisar el pla de contingència per a ampliar les places de cures intensives, davant la saturació que va patir fa dos setmanes. A Elx i Elda, aquestes també superen el 100% d'ocupació, mentre que l'Hospital de la Marina Baixa ha restringit la presència d'acompanyants a l'àrea hospitalària i en consultes externes.

Els professionals sanitaris, que carreguen sobre l'esquena una llarga i dura tasca durant la primera onada de lluita contra el virus, demanen a la ciutadania que no abaixe la guàrdia i extremen les mesures de prevenció per a alentir l'avanç de la pandèmia.

També et pot interessar

stats