Deu ambients per a amerar-se d'esperit nadalenc
Betlems, mercats, gastronomia, enllumenats, museus... Aquests són els millors plans nadalencs que pots fer a la Comunitat Valenciana
Les llums comencen a encendre's als municipis i a casa ja no falta res per a muntar l'arbre i el betlem. Nadal ja està pràcticament ací i, per primera vegada en dos anys, es pot celebrar sense cap classe de restricció. A la Comunitat Valenciana l'esperit nadalenc es pot viure a través d'originals betlems, mercats, gastronomia autòctona i activitats d'oci per a tota la família. Si vols experimentar les tradicions més nadalenques del territori, et proposem deu plans imprescindibles en aquesta època de l'any.
1. Betlem de Tirisiti, a Alcoi
Si hi ha un municipi a la Comunitat Valenciana que viu al màxim el Nadal, aquest és Alcoi. Famosa en tot Espanya per la cavalcada dels Reis d'Orient, la més antiga d'Espanya i declarada festa d'interés turístic nacional, la capital de l'Alcoià guarda un altre tresor nadalenc: el betlem de Tirisiti.
Aquest espectacle de titelles, considerat bé d'interés cultural, té més d'un segle d'història i és especialment atractiu perquè el tipus de titelles és de peu i vareta, una manipulació que ha quedat desplaçada per altres tècniques com el fil o el guant i que, a banda d'Alcoi, sols es pot veure a Cadis. El Tirisiti, que representa escenes costumistes de l'Alcoi més antic, dona importància especial a la interacció amb els xiquets i xiquetes, que gaudeixen any rere any d'aquest espectacle artesanal idiosincràtic alcoià.
Prop de 40.000 persones assisteixen cada any al Teatre Principal de la localitat a veure'l. Les entrades ja es poden adquirir i les funcions es representaran fins al 5 de gener.
2. Torrons a la Fira de Nadal de Xixona
Nadal no seria el mateix sense torró, i el millor el fan a Xixona (Alacantí). La Fira de Nadal de Xixona se celebra durant el pont de desembre des de fa més de deu anys i és una de les cites torroneres més importants de l'Estat. L'edició d'enguany, la que fa catorze, és del 3 al 8 de desembre i hi participaran 63 expositors amb més d'un miler de productes, tots relacionats amb el torró.
També s'hi organitzen activitats com exposicions, visites guiades pel municipi i a fàbriques de torró, tastos i mostres de cuina, com la que faran els xefs Kiko Moya i Alexis Zaragoza el dia 4 sobre com incorporar el torró al menú diari.
3. La tradició joguetera d'Ibi
Els joguets són altres dels protagonistes de Nadal. Per als amants dels models vintage, Ibi (Alcoià) alberga el Museu Valencià del Joguet des del 1990. Avions, cotxes, vaixells, cuinetes o figures d'animals, entre altres, formen part de la col·lecció del museu, que rep anualment al voltant de 22.000 visitants i que té un encant especial durant Nadal. S'ubica a l'antiga fàbrica dels germans Payà, on es van fer els primers joguets el 1902, la qual cosa va donar peu a la tradició joguetera d'Ibi.
El poble, però, aposta també pels videojocs antics amb el Museu del Videojoc Arcade Vintage. Una ocasió immillorable per a retrobar-se o portar els més menuts a conéixer els videojocs més retro, des dels anys seixanta fins a l'actualitat.
4. Mercat Solidari de Nadal a Xàbia
La solidaritat està especialment present per Nadal i a Xàbia (Marina Alta) ho posen en pràctica en el mercat nadalenc a benefici de Càritas. Fins al 17 de desembre romandrà oberta la botiga temporal impulsada per la família Català i l'associació de betlemistes al carrer En Forn.
Està oberta els divendres de 17:00 a 20:00 h, i els dissabtes de 10:00 a 13:00 i de 17:00 a 19:00 h, i es podrà trobar una variada decoració nadalenca.
5. El betlem més gran d'Espanya, a Xàtiva
La capital de la Costera pot presumir d'acollir cada any el betlem monumental més gran d'Espanya. Format per figures a escala humana elaborades per artistes fallers i per animals vius, com ànecs, oques, ovelles i titots, passejar per aquest monument és com transportar-se als moments posteriors al naixement de Jesucrist.
Destaca del betlem el vessant etnològic, ja que es poden trobar ferramentes i utillatge antic aportat pel veïnat. També els comerços locals donen fruites i verdures que s'utilitzen en la decoració i que després distribueixen les ONG a gent sense recursos.
El betlem es podrà visitar a partir del 16 de desembre en horari de 10:00 a 22:00 a l'albereda de Jaume I.
6. Patinar a València
La tradicional pista de patinatge que s'instal·la per Nadal a la plaça de l'Ajuntament de València torna un any més. Fins al 8 de gener menuts i grans es poden calçar els patins i aprofitar les baixes temperatures d'aquests dies per a gaudir de la proposta.
La visita es pot completar pujant a la clàssica atracció dels cavallets, situada al costat, i al trenet dels comerciants, que té diverses rutes per a conéixer la zona antiga de la ciutat.
7. Betlem de la Pigà, a Castelló de la Plana
Juntament amb el Tirisiti i el betlem monumental de Xàtiva, un altre dels més valorats és el de la Pigà, de Castelló de la Plana. Aquesta representació del naixement de Jesús se celebra des de l'any 1980 i, amb el temps, s'ha convertit en una de les cites ineludibles de Nadal a la capital de la Plana Alta.
En l'obra hi ha quasi 200 personatges que interpreten la lletra del poeta Miquel Peris i la música de Matilde Salvador, on plasmen estampes de la societat castellonenca al Teatre Principal del municipi. També participen col·lectius culturals de Castelló, cosa que ha augmentat la seua popularitat en els darrers anys.
8. Peníscola, ciutat nadalenca
Després d'una potent campanya, Peníscola va ser la guanyadora del concurs de la marca Ferrero Rocher per a ser il·luminada el passat Nadal. Però la tradició nadalenca en aquesta població del Baix Maestrat va més enllà i la plaça de Santa Maria acollirà durant tot el mes de desembre el Gran Mercat de Nadal, això sí, també amb un espectacular enllumenat.
Així, el Gran Mercat de Nadal es podrà visitar fins a la Nit de Nadal, i després, el dia 29, s'instal·larà el Mercat Medieval, que estarà fins a l'1 de gener. A banda, l'Ajuntament ha preparat diverses activitats, com visites temàtiques per la localitat o concerts, tallers i conferències al castell.
9. La Fira de Santa Caterina de Vila-real
Aquest diumenge Vila-real celebra la tradicional Fira de Santa Caterina, un mercat que enguany tindrà 225 parades amb productes nadalencs com joguines, torrons, betlems, fruits secs i productes solidaris. La popular fira vila-realenca té les seues arrels en el segle XIII, en la fira comercial atorgada com a privilegi pel rei Jaume I en la Carta Pobla. A més, té la declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial.
Les parades estaran obertes fins a les 22:00 d’aquest diumenge i estaran distribuïdes pels carrers Cardenal Tarancón, José Ramón Batalla, Hospital, Raval del Carme i la plaça Major.
10. Carreres de Sant Silvestre a tot el territori
Les carreres de Sant Silvestre per a dir adeu a l'any ja s'han convertit en una tradició de nord a sud del nostre territori. De fet, segons dades del 2020, la Comunitat Valenciana és líder en tot Espanya en participació en les carreres de Cap d'Any, amb més de 100.000 corredors i corredores que participen en 144 carreres.
Amb un ambient solidari i festiu, on és comú veure disfresses nadalenques com barrets del Pare Noel o jerseis amb llums entre els participants, la carrera de Sant Silvestre és una bona manera de tancar l'any d'una forma saludable i divertida.