Huit coves aquàtiques per a refrescar-se aquest estiu
Tant al litoral com a l'interior podem trobar autèntiques meravelles geològiques, com la cova Tallada, la de Las Palomas o la del Barber
L'estiu és sinònim de calor. Per això moltes persones busquen preferentment plans amb aigua que els ajuden a suportar millor la basca. Però no tot es redueix a platja i piscina, perquè a casa nostra trobem un bon nombre de formacions geològiques que ens permeten refrescar-nos en un entorn privilegiat. A continuació us recomanem huit coves aquàtiques que podem trobar tant al litoral com a l'interior.
La cova del Barber (Benidorm)
Aquesta cova és una de les grans desconegudes de la ciutat dels gratacels, eclipsada per les platges de Llevant i de Ponent. La formació geològica és al Parc Natural de la Serra Gelada, entre la cala de l'Almadrava i la cala del Ti Ximo.
Per a poder accedir-hi és recomanable estar en bona forma física i tindre experiència en escalada, ja que no hi ha cap accés condicionat. Si no veiem clar el descens, sempre podrem gaudir de les vistes des del mirador que hi ha dalt i refrescar-nos en qualsevol de les dues cales adjacents.
La cova dels Arcs (el Poble Nou de Benitatxell)
Situada prop de la famosa cala Moraig, al Poble Nou de Benitatxell (Marina Alta), la cova dels Arcs és una altra de les tantes meravelles geològiques que atresora el municipi. Deu el nom als dos arcs naturals que donen la benvinguda als visitants.
Qui vulga accedir-hi, haurà de posar-se en contacte amb l’oficina de turisme del municipi, ja que des de fa uns anys l’Ajuntament en regula l’accés. Per això, cal fer reserva prèvia (i pagar la taxa corresponent en cas de voler aparcar prop) per assegurar-nos-hi un lloc.
La cova del Llop Marí (Xàbia)
Sens dubte, aquest municipi de la Marina Alta és un dels llocs de la costa valenciana on més coves marines podem trobar. Una de les més populars és la del Llop Marí, ubicada prop de la cala de la Granadella.
S'hi pot arribar tant a peu, baixant els més de 200 esglaons, com per mar, amb planxa de pàdel surf, caiac o, en definitiva, amb qualsevol cosa que ens faça surar a l'aigua. És un indret ideal per a totes les persones amants de la immersió lleugera: al fons marí trobarem una varietat de fauna d'ensomni.
La cova Tallada (Xàbia)
Al cap de Sant Antoni, entre Dénia i Xàbia, trobem la que és potser la cova marina més coneguda de totes, la cova Tallada. Està formada per una part natural i una altra artificial conseqüència de l'extracció de pedra tosca, una roca calcària que s'utilitzava per a la construcció entre els segles XII i XIV. Es divideix en sales, en algunes de les quals hi ha piles que emmagatzemen el degoteig d'aigua dolça.
A causa de la fragilitat de l'entorn i l'augment de visitants durant els últims anys, s'ha regulat l'accés a la cova. Per això és necessari fer una reserva tant per a accedir-hi per terra com per mar.
La cova de Las Palomas (Iàtova)
En el curs del riu Juanes, que naix al terme de Iàtova, trobem aquesta cova situada en un paisatge escarpat. El principal atractiu és una cascada aproximadament de vint metres de caiguda, que fa aquesta formació geològica encara més especial.
El lloc disposa de dues zones d'acampada i diverses instal·lacions per a passar el dia, com paellers i serveis. Un indret ideal per a un dia en família, però sempre amb consciència, evitant embrutar el lloc i deixant-lo al més net possible.
La cova d'El Turche (Bunyol)
Al terme de la capital de la Foia s'ubica la cova d'El Turche, una formació que, amb un gran amfiteatre de roca calcària i un llac al peu, conforma un conjunt geològic únic.
Gràcies al fàcil accés, es pot gaudir d'un agradable passeig mentre s'observa el paisatge. Durant la temporada estival també té habilitada una zona per al bany, pensada per a totes les persones que vulguen refrescar-se en plena natura.
La cova de Las Toscas (Sot de Xera)
En ple parc natural de Sot de Xera (Serrans) trobem la cova de Las Toscas, una altra formació rocosa idònia per a visitar durant l'època estival, sobretot per a la gent que viu a l'interior de les comarques del centre.
Darrere de la cascada s'amaga la cova, que té diverses boques d'accés comunicades entre si. És una formació protegida. Per tant, caldrà anar-hi amb molta cura, especialment per a evitar xafar la part superior de la formació, que és considerada de gran valor geològic.
La Tosca (Vilafermosa)
En aquesta població de l'Alt Millars s'amaga aquesta cavitat poc coneguda que té un salt d'aigua i un gorg. A més, des del xicotet mirador pròxim podem apreciar les formacions de pedra tosca, que donen nom a la cova.
Per a arribar-hi, s'ha de recórrer un sender, aproximadament d'una hora, que podem començar des de l'ermita de Sant Antoni. Una vegada arribats al final, podrem gaudir d'aquest regal de la naturalesa.