Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Igualtat confirma 5 assassinats masclistes més entre el 2020 i el 2021 i n'eleva la xifra total a 1.144

Encara hi ha 3 casos del 2021 en investigació que podrien modificar la xifra de nou si es confirmen com a casos de violència de gènere

La Coordinadora Feminista de València homenatja les dones assassinades per violència masclista / À Punt NTC

El Ministeri d'Igualtat, a través de la delegació del govern contra la Violència de Gènere, ha elevat a 1.144 el registre històric de dones assassinades perquè cinc casos en investigació que quedaven pendents del 2020 i el 2021 han resultat ser crims masclistes.

La delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha informat en una roda de premsa que, entre l'1 de gener i el 12 de maig de 2022, s'han produït 13 assassinats masclistes, dels quals 4 han tingut lloc a l’abril. 

Veure més

Pel que fa al registre històric, que recull dades des del 2003, 1.144 dones han estat assassinades per les seues parelles o exparelles, xifra que inclou les últimes confirmacions de casos pendents del 2020 i el 2021. Cal recordar que les víctimes de la violència masclista en aquest període en són més, ja que fins a principis d’any el Ministeri d’Igualtat no comptabilitzava els crims masclistes si no hi havia o hi havia hagut una relació de parella

Cinc assassinats masclistes més

Segons Rosell, s'ha afegit a les estadístiques l'assassinat d'una dona a Logronyo l'octubre del 2020 que en principi es va tractar com un suïcidi, però que després de les investigacions pertinents s'ha determinat com un cas de violència de gènere. Així, en el registre oficial, aquest tipus d’assassinats passen de 47 a 48 el 2020. Una dada que podria variar perquè segueixen en investigació dos casos corresponents al mateix any.

Pel que fa al 2021, s’han inclòs quatre casos més, dels quals hi havia tres que es mantenien en investigació: una dona de Valladolid el 3 de febrer, una altra a Barcelona l'1 d'agost, i una víctima a Cadis el 25 de desembre. El quart és l’assassinat d'una dona de 21 anys a les Illes Balears, el 3 de juny, que en un primer moment es va tractar com una caiguda accidental o voluntària des del balcó d'un establiment hoteler.

Dos casos que no eren violència masclista

A més, s'han exclòs de les estadístiques dos casos: el d'una dona a Barcelona, el 21 de juliol, que finalment no tenia relació amb el seu presumpte agressor; i el d'una dona octogenària, del qual es va tindre informació el 2 de setembre, i que s'ha determinat com un suïcidi pactat amb la seua parella. Així, el 2021 foren assassinades per les seues parelles o exparelles almenys 47 dones, perquè encara hi ha tres casos més en investigació.

Criatures assassinades i orfes

L’actualització afecta també la xifra de menors orfes, ja que la dona presumptament assassinada per la seua parella a Valladolid tenia un fill menor d'edat. Per tant, 350 menors espanyols són orfes a causa de la violència masclista des del 2013. D’ells, 13 s’han registrat el 2022, i 3 durant el mes d'abril.

A més, el 3 d'abril d'enguany s'ha registrat el primer cas d’assassinat per violència vicàriael xiquet assassinat pel seu progenitor a Sueca– que és la víctima número 47 des del 2013 d’aquest tipus de violència.

Veure més

Preguntada sobre aquest cas concret, Rosell ha reconegut que Igualtat és "bastant autocrítica" en aquest tema i du a terme reunions per a analitzar el que ha ocorregut amb els diferents actors implicats. En aquest sentit, ha indicat que es va reunir amb la consellera de justícia valenciana, Gabriela Bravo, i que ambdós tenen un "diagnòstic semblant del cas" relacionat amb la necessitat de millores en l'administració de Justícia. Però també "cal usar els mitjans que ja es tenen", ha indicat, en al·lusió al fet que els jutjats implicats en el cas no acudiren al servei d'informació on constava que l’assassí tenia una denúncia per maltractaments, una orde d’allunyament de la mare i se li havia retirat la pàtria potestat del xiquet. 

la Ribera Baixa Violència masclista

També et pot interessar