Igualtat confirma com a violència de gènere els assassinats de dos dones a Bunyol i Alacant

Ja hi ha cinc víctimes mortals a la Comunitat Valenciana el 2024, 26 a tot Espanya

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

El Ministeri d’Igualtat ha confirmat este dilluns de vesprada, a través de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, que l’assassinat d’una dona a Bunyol dissabte passat i el d’una altra dona a Alacant este dilluns són casos de violència de gènere. Són la quarta i la quinta dona que són víctimes de la violència masclista a la Comunitat Valenciana en 2024.

Dels cinc crims per violència de gènere d’enguany a la Comunitat Valenciana, quatre s’han registrat en les últimes cinc setmanes i tres d’ells en només deu dies. Un augment dels feminicidis que també ha tingut lloc en l’àmbit estatal i que, segons les estadístiques del Ministeri d’Igualtat, ocorre cada any durant el juliol i l'agost, i que coincideix amb les vacances i amb el fet que els assassins passen més temps a casa amb les víctimes.

De fet, els registres estatals mostren que juliol i juny són els mesos més cruents de la violència masclista, amb 135 i 117 víctimes mortals des del 2003, respectivament. Els segueixen agost, amb 115, i desembre —també un mes vacacional—, amb 112.

Igualtat també ha confirmat altres tres crims masclistes a les províncies de Saragossa, Tarragona i Madrid, i encara investiga l’assassinat d’una dona a Sabadell (Barcelona). 

El 2024, la violència de gènere s’ha cobrat la vida de cinc dones a la Comunitat Valenciana i 26 a tot Espanya, segons les estadístiques oficials del Ministeri d’Igualtat que, cal recordar, només comptabilitzen els feminicidis com a violència de gènere quan existia o havia existit una relació de parella entre la víctima i l’assassí. 

En total, onze dones han sigut assassinades per les parelles o exparelles des que va començar l'estiu, uns feminicidis als quals cal sumar els crims vicaris de dos menors fills d'una víctima i l'assassinat de la mare d'una altra.

Fa només dos setmanes es va reunir el Comité de Crisi dels ministeris d'Igualtat i l'Interior pel degoteig de casos d'assassinats el passat cap de setmana, quan mataren quatre dones i dos menors d'edat. Este comité es convoca quan hi ha més de cinc casos de violència de gènere en un mes i s'ha convocat en huit ocasions des que es creà, ara fa dos anys.

El 016 és el telèfon d'atenció a les víctimes de la violència de gènere. Està actiu les 24 hores del dia i no deixa rastre en la factura, però cal esborrar-lo del registre de telefonades. 

També et pot interessar

stats