Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Igualtat estudia avisar les dones dels antecedents per violència masclista de les parelles

Cap de les assassinades pels companys sentimentals al maig havia denunciat, en un mes negre que acumula quatre crims masclistes

La delegada del govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, aquest dijous / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Queden encara dues setmanes perquè acabe maig i ja va camí de convertir-se en un mes negre per a la violència masclista a Espanya. Així ho constata el balanç que ha presentat aquest dijous la delegada del govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, en què es constata una concentració de casos. Només aquest maig ja s'han registrat quatre assassinats de dones a mans de les parelles o exparelles. Les tres últimes a Manresa, Orio i Torremolinos, malgrat que aquest darrer crim encara està pendent de confirmar-se. Rosell no ha descartat que s'acabe convocant un comité de crisi per a estudiar el repunt: aquest organisme es reuneix quan se n'acumulen cinc o més. En 2023 ja són dènou les víctimes mortals per la violència masclista, i 1.202 des que començaren els registres el 2003. 

El crim de Torremolinos, a Màlaga, ha posat el focus en els mecanismes de protecció a les víctimes, després de constatar que tant la dona com el presumpte agressor estaven en el sistema de seguiment integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén) per antecedents amb relacions anteriors. Cap de les últimes assassinades que s'han afegit al recompte d'Igualtat des de la darrera actualització havia presentat denúncia prèvia contra el seu botxí, segons ha confirmat la directiva del Ministeri liderat per Irene Montero. I "tampoc ho havien fet terceres persones, institucions, veïnat, forces i cossos de seguretat de l'Estat o professionals dels àmbits relacionats amb víctimes de violència de gènere", ha matisat Rosell. L'experta ha recordat que denunciar "és un deure ciutadà" perquè la violència de gènere "és un delicte públic a Espanya des de 2004". 

Fins ara, el Ministeri de l'Interior informa les dones sobre els antecedents dels agressors només en cas que denuncien. Però davant aquest increment dels casos, que Igualtat atribueix a les èpoques festives i a l'estiu, ara es plantegen avisar-les sense necessitat que hi haja denúncia prèvia. La mesura està "en estudi jurídic", ha precisat Rosell. En tot cas, la delegada governamental ha incidit en la importància de denunciar i ha destacat que més de 17.000 persones han cridat al telèfon 016 els dos últims mesos. També ha alertat sobre la violència amagada, que deixa una "bossa oculta" de violència de gènere i sexual del 70% i el 90%, respectivament.

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu 016-online@igualdad.gob.es. També s'ofereix atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600 000 016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10. En una situació d'emergència, es pot telefonar a l'112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i en cas de no poder telefonar, es pot recórrer a l'aplicació Alertcops, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.

Violència masclista

També et pot interessar