Directes
Ara en la televisió
UN BALÓ PER LA LLIBERTAT

Igualtat proposa incloure la tinença d'armes i la recollida de pertinences com a factors de risc en la violència de gènere

Les dones mortes per crims masclistes el 2023 pugen a 42 després de confirmar-se els de Sevilla i Jaén del cap de setmana passat

Reunió del comité de crisi per a analitzar els últims assassinats masclistes d'agost / Ministeri d'Igualtat

El Ministeri d'Igualtat estudia incloure nous factors de risc en l'estudi per a detectar casos de violència de gènere. És una de les conclusions del comité de crisi celebrat aquest dilluns pel repunt de crims masclistes a l'agost, quan se n'han registrat huit, un d'aquests a la Comunitat Valenciana. I a tots aquests cal afegir-ne dos més, que ja pertanyen al recompte de setembre i que el gabinet liderat per Irene Montero —en funcions— ha confirmat com a masclistes després de la reunió de hui. Són els registrats el cap de setmana a Sevilla i Jaén, on dues dones de 46 i 52 anys, respectivament, han perdut la vida. En els dos casos, a les mans de les parelles o exparelles. Amb aquests dos assassinats, les dones víctimes de violència de gènere s'eleven a 42 en tot Espanya en el 2023, i a 1.226 des que començaren els registres.

En acabar la reunió, la cinquena d'aquest tipus enguany, la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, i la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, han comparegut de manera conjunta per a informar de les principals decisions. La identificació de nous factors de risc que poden contribuir a la detecció de nous casos de violència de gènere abans que siga massa tard ha sigut una de les branques de debat, segons ha explicat, després de la trobada, Rodríguez Pam.

En concret, es valoren qüestions com l'arreplegada de pertinences per part de les dones, especialment quan estan separant-se de la parella, o la tinença d'armes de foc. Són dos elements que han estat presents en l'últim crim masclista valencià, ocorregut dimecres a Alzira quan un expolicia autonòmic va atrinxerar-se a sa casa amb la dona, de 58 anys, aprofitant un moment que ella hi havia acudit per a recollir objectes personals que tenia allà i la va matar amb una arma de foc. La parella estava separada des de feia uns mesos i l'assassí, un agent jubilat de 70 anys, va suïcidar-se després.

Igualtat vol minimitzar el risc en aquest tipus de situacions, especialment després de ruptures sentimentals i mudances, quan les potencials víctimes puguen acudir al domicili dels presumptes agressors per a arreplegar pertinences. "És un moment especialment delicat", ha advertit Rodríguez Pam. Per això, plantegen que s'instaure una pràctica d'acompanyament des de les institucions a les dones que necessiten recollir objectes o altres estris.

Així mateix, Igualtat vol adoptar una mirada "especial" en tots aquells casos en què existisquen llicències d'armes i ha instat a revisar amb perspectiva de gènere el registre que n'autoritza la tinença.

El repunt d'assassinats masclistes registrat aquest estiu es tradueix en el fet que el nombre de víctimes mortals enguany supera ja en deu casos la xifra registrada en les mateixes dates del 2022. El 4 de setembre són 42 dones mortes a mans d'homes amb qui havien tingut una relació sentimental, enfront de les 30 del mateix període de l'any passat. Sols en huit dels feminicidis en l'àmbit de la parella i l'exparella perpetrats el 2023 els presumptes homicides havien sigut denunciats per violència de gènere.

Rosell ha remarcat la importància de denunciar i ha enviat un missatge d'alerta a la societat perquè s'implique en la lluita contra la violència de gènere: "Tots i totes podem salvar vides si alertem de la violència de gènere que ocorre al nostre voltant. Totes les persones poden telefonar al 016 encara que no siguen la víctima", ha subratllat.

Per la seua banda, Rodríguez Pam ha incidit que cal un canvi en el llenguatge. "Aquests assassinats no són una plaga, sinó una qüestió inacceptable en la nostra democràcia. No podem conviure amb una xifra com aquesta damunt la taula: 42 assassinats són massa per a actuar amb normalitat", ha proclamat.

Dos comités de crisi en dos mesos

Amb les xifres tan dramàtiques que dibuixa el balanç de la violència de gènere, el Ministeri d'Igualtat s'ha vist obligat a convocar dos comités de crisi durant l'estiu, un el juliol passat i un altre aquest dilluns. Aquest fòrum es reuneix en els mesos amb una "alta concentració" d'assassinats masclistes —a partir de cinc— o quan es produeixen feminicidis en què concorren circumstàncies d'"especial rellevància". Des que es creara aquest òrgan el juliol del 2022, s'ha convocat cinc vegades: desembre del 2022 (11 crims masclistes), gener del 2023 (8 feminicidis), maig del 2023 (6), juliol del 2023 (8) i agost (8). Aquestes trobades, en què també participen els ministeris de Justícia i Interior, la Fiscalia i les comunitats autònomes, serveixen per a analitzar la casuística especial de cada cas per a intentar millorar la detecció i prevenció de nous crims.

Violència masclista

També et pot interessar